Su depoları günümüzde çevremizde gördüğümüz hemen hemen her yerde kullanılmaktadır. Öyle ki bireysel kullanımda evlerimizde, kurumsal kullanımda işyerleri ve sanayilerde çokça kullanılmaktadır. Ayrıca sıvı nakliyesini daha kolay bir hale getirdiği için bu tarz üretim yapan işyerleri için bulunmaz bir nimet kıvamında diyebiliriz.
Bu depoların günümüzdeki genel kullanım amaçları çok farklı fakat konu doğal afetler ve acil durumlar olunca paslanmaz su deposu gerçekten en sağlam depodur diyebiliriz. Öyle ki bu depolar, krom nikel alaşımlı paslanmayan 304 & 316 kalite saclar, argon kaynağı kullanılıp birleştirilerek üretilmektedir. Ayrıca aynı malzemeden yani paslanmaz çelikten ayakları da bulunmaktadır. Bu durum depoya hem sterilizasyon hemde yer ile temasının kesilmesini sağlamaktadır.
Bu depoların bir başka avantajı ise yerinde montaj imkanıdır. Bu bu sayede depolar istenilen büyüklükte ve istenilen herhangi bir yere kurulabilir. Son olarak bu depoların ebat çeşitliliğine baktığımızda ise 500 litre kapasiteden başlayarak 100 ton litre kapasiteye kadar ulaşabildiklerini görmekteyiz.
Genel olarak kullanım amaçlarına baktığımızda ise bir veya birkaç sıvının veya gıdanın depolanıp, muhafaza edilmesi ve herhangi bir ihtiyaç anında tahliye edilerek kullanılmasını sağlayan araçlardır. Kullanım amaçları kapsamına bazen acil durumlar ve afetler gelebilmektedir. Bazen bazı durumlarda gerçekten de işe yaradığı aşikardır. Haydi gelin hep birlikte acil durumlarda bu depolar nasıl kullanılır öğrenelim.
Acil Durumlar Bazında Su Deposu Çözümleri Nelerdir?
Bazı acil durumlarda bu depolar gerçekten hayat kurtalabiliyor. Öyle ki şehirlerde görmeye alışık olduğumuz işyerlerinde bu depolar yangın söndürme sistemlerine bağlı olarak çalışmaktadır. Yer yer şebeke suyuna da bağlı olarak çalışan bu yerlerde böyle bir afet durumunda belediye tarafından su kesilmektedir.
İşyerleri hem acil durumlarda kullanmak için hem de bazı ufak işlerde kullanmak amacıyla binalara yağmur toplama sistemleri kurarlar. Bu yağmur toplama sistemleri sayesinde herhangi bir yangın veya bir doğal afet söz konusu olduğunda depolanan sular kullanılırlar. Peki afetler bazında bu tankların hayati önemi nedir onları mercek altına alalım. Haydi gelin hep birlikte öğrenelim.
Deprem anında su deposu ne işe yarar?
Ülkemizde deprem, çoğu zaman binaları şöyle bir sallayıp gider. Umarız ki hep böyle kalır fakat tarih gösteriyor ki hiçbir zaman deprem bu şekilde kalmamıştır. İstanbul, böyle bir yıkımı derinden yaşamış şehirlerden sadece birisidir. Ciddi bir deprem sonucunda hayati bir önem taşıyan su kesilmek zorunda kalır. Çünkü bunu iletecek altyapı sistemleri zarar görür. Bu yüzden burada bu tanklar önem arz etmektedir.
Deprem anında bir diğer önemli hususta deponun sağlamlığıdır diyebiliriz. Çünkü deprem anında binalar yıkılır ve depo zarar görebilir. Bu depolardan en sağlam depolar toprak altı su deposu olabilir. Çünkü toprak altında muhafaza edileceği için üzerine düşebilecek herhangi bir moloz veya beton kütle depolara çok fazla zarar veremez. Fakat bu esnada da ortaya bu depolara ulaşmak kalmaktadır. Susuzluğun bolca olacağı bu dönemde bu depolar hayat kurtarabilir.
Yangın anında su deposu ne işe yarar?
Bu depolar en çok yangın afeti anında kullanılmaktadır. Çünkü hemen hemen her işyeri ve evlerde acil durum kullanımı adına oldukça önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra yangına ilk müdahale veya ek müdahale açısından oldukça önem arz etmektedir. İlk müdahale yapıldıktan sonra itfaiye erleri zaten halihazırda bölgeye yetişmiş olacaklardır.
Diğer acil durumlar ve su depoları ile ilgili bilmeniz gerekenler
Su depolarının etkili olduğu pek çok acil durum bulunmaktadır. Öyle ki bu depolar darbelere karşı dayanıklılık gösterdiğinden ötürü bu alanlarda tercih edilmektedir. Bu depolar ile ilgili bilmeniz gereken diğer özellikler ise şöyledir;
Su depoları özellikleri;
- Bu depolar kimyasal madde depolanmasına uygun olduğu için yüksek kimyasal mukavemet gerektiren durumlarda izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçine kullanılarak da üretilebilmektedir. Bu aşamada yangın söndürücü maddelerde depolanabilmektedir.
- İstenilen herhangi bir boyutta, yerinde montaj yapılabilir.
- İstenilen herhangi bir renkte üretilebilir.
- İstenilen herhangi bir ebatta üretilebilir.
- Yüksek ultraviyole ışın koruması vardır.
- Uygun fiyatlıdır.
- Uzun ömürlüdür.
- Kullanımdan dolayı oluşan depolarınızın tamiri yapılabilmektedir.
- Çevre ve sağlık koşullarına uygun olarak üretilir.
- Gıdaya uygunluğu bulunmaktadır.
- Sıvıya dayanıklı ve paslanmaz , korozyona uğramaz.
- Ebatlar büyüdükçe, tasarımlara merdiven eklenmektedir.
- Çalışma sıcaklığı -5 derece ile +80 derece arasındadır.