Ülkemizde pek çok farklı alanda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bitkilerin bakımı, özellikle yaz mevsimi gibi kurak dönemlerde, bitkileri sürekli sulama gerekebilir. Pratik depolama çözümleri bunu daha kolay hale getirerek bahçenizin otomatik olarak sulanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında polyester su deposu gibi ürünler kullanabilirsiniz. Gıda üretiminde kullanılan bu depolar, ev bahçeciliği ihtiyaçlarına uyarlanabilir.
Yağmur suyunu toplamak ve depolamak, bitkilerinizi sulamanın mükemmel bir yoludur. Yağmur yağdığında akan suyu toplamak için oluklara bağlı tanklar koyarak, yağmur suyu hasadı yapabilirsiniz. Tam ihtiyaç duyulduğunda elinizin altında olan doğal, ücretsiz su sağlar. Meyve suyu veya çikolata gibi gıda ürünleri için kullanılan tanklar bahçe amaçları için de kullanılabilir. Su, temiz, gıda sınıfı plastik veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklarda güvenli bir şekilde depolanır. Uzun ömürlü tasarımları sayesinde sızıntıları önler ve depolama tesisindeki suyu taze ve temiz tutar.
Daha endüstriyel olarak kullanılan aynı tanklar, ev ve bahçe işleri için kullanılabilmektedir. Bu depolama ürünleri ile kurulacak damla sulama tekniği ile doğrudan bitki köklerine sulama yapılır. Su, her bitkide küçük yayıcılar bulunan bir boru ağı boyunca akar ve her bitki için azami miktarda sulama yapılmasını sağlar. Bu sayede su israfını azaltır ve eşit sulama yapılabilir. Ayrıca bu tarz bir sistem, tutarlılığın kritik olduğu çikolata üretiminde kullanılmaktadır.
Bahçenizde Deponuzu Nasıl Konumlandırmalısınız?
İnsanlar bahçeciliği çok sevmektedir. Ülkemizde ise bir bahçesi olan insanlar, biber, domates gibi farklı farklı bitkiler eker. Bu bir nevi terapi gibidir. Bu kapsamda insanlar bitkileri sulamak için ev suyunu kullanabilir ancak bir yağmur suyu hasadı ile ücretsiz su sağlanabilmektedir. Bu hususta birçok bahçenin alanı sınırlıdır, bu nedenle küçük hacimli tanklar bir bahçe için yeterli olacaktır. Bu kapsamda dikey tasarımlı tanklar kullanılabilir. Bu depolar çok az zemin alanı kaplar ve küçük verandalar için idealdir. Bunun yanında yatay tasarımlı tanklarda kullanılabiliyor. Bir geminin güvertesi veya herhangi bir yapının altına yerleştirilebilir.
Bu tür tasarımlar, gıda endüstrisindeki daha çok yönlü depolama seçeneklerinden ilham alınarak, farklı ihtiyaç türlerine uyarlanarak üretilmektedir. Nitekim bazı bahçelerde paslanmaz depo gibi modeller kullanılmaktadır. Bu depolar oldukça sağlam ve dayanıklı olmasının yanında uzun ömürlüdür. Ayrıca gıda temasına uygun bir malzemesi olduğu için su gibi gıda ürünleri gönül rahatlığı ile depolanabilir. Depolama ürünlerinin kullanılması çevre dostu bahçeciliğe yardımcı olur.
Yağmur suyu hasadı ile birlikte belediye suyuna olan ihtiyaç azaltır, bu da maliyetleri düşürür ve su kaynaklarını korur. Sürdürülebilirlik veya çevre dostu bahçecilik ülkemiz toprakları ve su kaynakları için en iyi yöntemdir. Çünkü bu bahçecilik türünde kaynakların verimli kullanımına odaklanır. Yağmur suyu toplama, tanklar ve damla sulama entegrasyonu, kaynakları korurken başarılı bir bahçecilik sürdürmenizi sağlar. Çiçekler, sebzeler veya hatta küçük bir meyve bahçesi olsun, bu tür yöntemler bitkilerin gelişmesi için tutarlılık sağlar.
Bahçecilik İçin Yağmur Suyu Hasadı
Ülkemizde bahçe hobisi çok sevilmekte ve çokça yapılmaktadır. Ancak bahçecilik, güvenilir su kaynakları gerektirir. Bu su kaynağının sürdürülebilir olması da gerekmektedir ki ülkemizin su kaynaklarını koruyabilelim. Yağmur suyu hasadı, bitkilerin tamamen belediye su kaynaklarına bağlı kalmadan yeterli su almasını sağlamanın etkili bir yollarından biridir. Ülkemizde bu yöntem çok bilinmese de, tek ihtiyacımız olan ürün sağlam bir bir su deposu modelidir. Bu depoyu evinizin çatısından gelen oluğun altına konumlandırmanız yeterli olacaktır. Yağmur yağdıkça çatınıza denk gelen yağmur, deponuzda toplanacaktır. Bu yaklaşım uygulanabilir ve çevre dostudur.
Yağmur suyu hasadının ilk prosedürü elbette suyun toplanmasıdır. Yağmuru toplamak ve depoya yönlendirmek için oluklar ve iniş boruları kullanılabilir. Benzer sistemlerden bazıları gıda endüstrilerinde, özellikle meyve suyu gibi sıvıların toplanması ve depolanmasında, en az israfı ve en yüksek kullanımı elde etmek için kullanılır. Hasat edilen yağmur suyunun kalitesi ve sürdürülebilirliği büyük ölçüde seçilen depolama tankına bağlıdır. Plastik, paslanmaz çelik ve polyester tanklar, yağmur depolama için güvenli bir ortam sağlar. Bu tanklar içerisinde çikolata veya meyve suyu gibi gıda ürünleri depolandığından, tasarımları kirlenmeye veya aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır.
Toplanan yağmur suyu, potansiyelini tam olarak kullanmak için sulama sistemleriyle birlikte kullanılabilir. Su, akma ve buharlaşma olmadan damla sulama tekniği ile doğrudan köklere iletilir. Bunun yanında suyu daha geniş alanlara eşit şekilde dağıtabilir ve böylece tüm bitkiler sulanabilir. Hasat edilen yağmur suyu farklı bahçecilik ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu kapsamda sebzeler, çiçekler veya çim sulayabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı, paradan tasarruf sağlayan çevre dostu bir davranıştır.