Eviniz İçin Yağmur Suyu Toplama Sistemini Nasıl Kurarsınız?

Yağmur hasadı, Dünya’nın pek çok yerinde yapılan çevreci bir hasattır. Çünkü Dünya’nın belirli yerlerinde su sıkıntısı bulunmaktadır. Özellikle Cape Town gibi yerlerde insanlar sahip olduğu suyu yalnızca hayati işleri için kullanmaktadır. Bu tarz alanlarda su deposu kullanımı da oldukça yüksektir. Ülkemize döndüğümüzde ise bu hasat sistemi çok fazla bilinmiyor çünkü ülkemizin su kaynakları oldukça boldur ancak sınırsız değildir. Yağmur suyu hasadı, su faturalarını azaltmanın, kaynakları korumanın ve içilebilir olmayan kullanımlar için yedek bir kaynak oluşturmanın en etkili yollarından biridir. Evde bir sistem kurmak göz korkutucu görünse de, doğru adımlarla yönetilebilir ve ödüllendirici hale gelir. İşte işlevsel bir yağmur suyu toplama sistemi kurmanıza yardımcı olacak basit bir kılavuz aşağıdaki gibidir.

  • Su İhtiyaçlarınızı ve Kullanımınızı Değerlendirin.

İlk olarak, toplanan yağmur suyunun amacını belirleyin. Depolanan su bitki sulama, yıkama veya tuvalet sifonu çekmek için kullanılabilir. Bunu bilmek, depolama tankının boyutunu ve sistem için gereken diğer bileşenleri belirlemeye yardımcı olur. Amaçlanan kullanımlarınız için günlük veya haftalık su ihtiyaçlarını belirleyin veya su kesintilerinde de depoladığınız suyu kullanabilirsiniz. Yerel yağış miktarını göz önünde bulundurmak gerekir. 

  • Doğru Toplama Yüzeyini Seçin.

Çatı, yağmur suyunu toplamak için en yaygın yüzeydir. Temiz olduğundan ve toksik olmayan malzemelerden yapılması gerekir. Kurşunlu boya veya diğer kirleticiler içeren yüzeylerden kaçının. Çatıyı incelediğinizde sızıntıları veya hasarlı alanları onarmanız iyi olacaktır. Yağmur suyunu sisteme yönlendirmek için çatı kenarına oluklar takın. Keza çoğu evde çatı olukları bulunmaktadır.

  • Bir Filtre Takın.

Filtreler yaprakların, kirin ve diğer döküntülerin depolama tankına girmesini önler. Küçük sistemler için basit bir ağ filtre yeterli olacaktır, daha büyük sistemler ise gelişmiş filtrelemeye ihtiyaç duyabilir. Küçük filtreler genellikle çatıdan gelen kir ve kirleticileri filtre eder. 

Yağmur Suyu Hasadı İçin Deponun Konumu

Yağmur suyu hasadı çok çevreci ve işlevsel bir hasattır. Bir hasat sistemi kurmak için yalnızca bir depolama ürünü satın almanız yeterlidir. Bunlara ek olarak bu hasat için kullanılan depolama ürünleri çeşitli tasarımlarda ve hacimlerde olabiliyor. Nitekim polyester dikey depo modellerini de kullanabilirsiniz. Depolama tankı çok önemli bir unsurdur ve boyutu ihtiyaçlarınız ve alanınızla uyumlu olmalıdır. Malzeme önemlidir. Tanklar plastik, polyester veya paslanmaz çelikten üretilir. Dayanıklılık ve bütçenize göre seçim yapın. Tankı, su toplayacağı yere yakın bir yere ve tercihen yerçekimiyle beslenen su dağıtımı için yükseltilmiş bir platforma yerleştirin.

Eğer suyu temel bahçe sulamasından daha fazlası için kullanmayı planlıyorsanız, ev tesisatına bağlamanız gerekecektir. Yeterli su basıncını sağlamak için bir pompaya ihtiyacınız olacaktır. Bahçe fıskiyeleri veya iç tesisat gibi ihtiyaç duyulan yerlere su dağıtmak için boru veya hortum takmanız gerekecektir. Yağmur suyu toplama sisteminin etkili kalması için periyodik bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Tortu birikimini önlemek için en az altı ayda bir temizleyin. Tıkanmaları önlemek için filtreleri düzenli olarak kontrol edin ve değiştirin.

Ev Yağmur Suyu Toplama Sisteminin Faydaları

Yağmur suyu toplama sistemi, belediye suyuna olan bağımlılığı azaltması, elektrik ve su faturalarını düşürmesi ve gelecek nesiller için kaynağın korunmasına yardımcı olması açısından sürdürülebilir bir yatırımdır. Bu sistemi kurmak için yalnızca bir tonluk su deposu modeline ihtiyacınız bulunmaktadır. Kolay bir işlemdir ve hem tasarruf hem de çevre açısından faydalıdır. Dünya genelinde çok kullanılan bu tarz hasatların ülkemizde çok daha fazla kullanılmasını ve giderek yaygınlaşmasını umuyoruz. Ülkemizde bulunan tatlı su kaynaklarını korumak hepimizin görevidir. Bu su kaynakları milli servetimizdir. Korumak adına yapılacak en iyi şey ise yağmur hasatıdır.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...