Depolar, değişik şart ve imkânlara uyum sağlamak ve daha sonra kullanmak ve amacına göre sıvıları muhafaza etmek için insanlar tarafından üretilmiş bir üründür. İnsan yaşamında önemli olan suyun sağlıklı ve temiz muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle de su depolarının sağlık ve kalite standartlarına uygun olması oldukça önemlidir.
Su depoları her ihtiyaca uygun şekilde üretilirler. Su deposu çeşitlerinden dikey su deposu daha çok kapağı yukarıda olan bir modeldir. Bu depoların kapağının yukarıda olması aslında bir avantajdır. Şöyle ki bu tarz depolara sıvı girdiğinde kapağa ulaşımın zor olmasından dolayı dışarıdan bir müdahale olmaz. Bu sayede tehlikeli bir madde depoya gireceği zaman kapaktan içeriye depoya akıtılır.
Depodan alınmak istenen sıvı ise alt tarafındaki vanadan tahliye edilir. Dik yapısı, depoyu dar alanlara konumlandırmayı kolaylaştırır. Depoların pek çok kullanım amacı vardır. Su, salamura, kimyasal madde ve karışımları depolamak bunlara örnek olabilir. Fakat en nihayetinde su depoları, adından da anlaşılacağı gibi depolamak için kullanılır. Depolar yer üstünde konumlandırıldığı gibi yer altında da konumlandırılabilirler. Peki deponuzun ömrünü uzatmak için neler yapabilirsiniz, hadi bunları öğrenelim.
Deponuzun Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Her ihtiyacı karşılamak için üretilen su depoları, fabrikalarda üretim bandında da kullanılmaktadır. Yerine göre üretim bandının başlarında yer alırken, yerine göre de sonlarında yer almaktadır. Üretim bandında kullanılan depoları genellikle ya üretilen sıvıyı en sonunda depolamak için kullanılır ya da depolanmış yarı mamül olan sıvıyı üretime dahil etmek için kullanılır. Üretim bandında kullanılacak depolara dışarıdan herhangi bir şekilde farklı bir sıvı girmemelidir. Her iki durumda da deponuza girecek sıvıyı temiz ve el değmeden, steril ortamda hazırlamanız gerekmektedir. Temiz depolanmış mamul veya yarı mamüller daima deponuzda temiz ve sağlığa uygun bir şekilde kalacaktır.
Gelelim depoların temizliğine. Temizlik depodan depoya değişmektedir. Genellikle depolarda insanların içebileceği gıda ürünleri depolanmaktadır. Temizlik gıda ürünleri açısından hayati önem taşımaktadır. Temiz bir şekilde üretilmeyen gıda ürünleri lezzetlerinden ödün vermektedir. Bu tarz bir durumda deponuzu sık sık temizlemeniz gerekmektedir. Depoyu temizlerken depolayacağınız ürüne zarar verecek herhangi bir temizlik ürününü kullanmaktan kaçının. Mümkünse daha organik temizleyiciler kullanabilirsiniz. Bunlara örnek olarak sirkeyi verebiliriz. Uçucu temizleyiciler kullanıyorsanız, temizliği bitirdikten sonra deponuzu havalandırın. Uçucu olan temizleyici havalandıkça depo arınacaktır. Havalandırdıktan sonra deponuzun kapağını mutlaka kapatın. Bu temizleyicilere örnek olarak etil alkol verilebilir.
Bir diğer durum ise kimyasal madde ve karışım üreten markaların, ürettikleri bu kimyasal madde ve karışımları depoladıktan sonra temizlemek istemeleridir. Kimyasal madde depolamak biraz daha hassas bir konudur. Örneğin mazot ya da benzin depolamak istiyorsanız. Depoladığınız yakıtı kullandıktan sonra temizlemelisiniz. Her ne kadar temiz de üretilseler, yakıtların depoya boşaltılması anında ufak partiküller kalır. Bu partiküllerin vanadan geçemeyecek büyüklükte olanları ise deponun dibinde tortu olarak kalır. Bu tortuların önüne geçmek için farklı yöntemlerde bulunmaktadır. Depoya giren noktadaki bölüme filtre takarak, giren yakıtı filtre etmek gibi.
Ama o aşamaya gelene kadar birçok kez filtre edilen yakıtın tekrar filtre edilmesi uygun görülmez. Bu tarz depoları temizlerken içerisinde depolanacak kimyasal madde veya karışımı etkilemeyecek, tepkimeye girmeyecek temizlik ürünleri seçilmelidir. Bu konuda her markanın bir temizlik prosedürü olmalıdır ve vardır da.
Bir başka depo çeşidi ise yatay su deposudur. Yatay su deposu yatay pozisyonları ile üretim bantlarına uyum sağlayan bir modeldir. Ayrıca bu model yatay bir pozisyonda üretildiği için düzleme uyum sağlaması için alt tarafı düz bir şekilde dizayn edilmiştir. Her ihtiyaca uygun üretilen bu depoların plastik, polyester ve paslanmaz çelikten üretilen çeşitleri mevcuttur.