Su, çiftçilikteki en önemli kaynaklardardan biridir. Bu nedenle, bulunabilirlik herhangi bir yetiştirme sezonunu başarılı veya başarısız kılacak bir faktör olabilir. Küçük ölçekli çiftçilik için, kurak dönemde veya ani kuraklık meydana geldiğinde düzenli su temini sağlamak için su depolaması için verimli ve uygun maliyetli çözümler bulmak gerekir. Bu kapsamda 3 tonluk su deposu modelleri oldukça fazla kullanılmaktadır. Aslında, güvenilir su depolaması gerçekten de ürün verimini artırır ve sürdürülebilir çiftçiliği destekler. Bu kapsamda yağmur suyu hasadı yapılabilmektedir. Yağmur suyu hasadı, küçük ölçekli çiftçilik için en ekonomik ve ekolojik olarak uygulanabilir yöntemlerden biridir. Çiftçiler, çatılardan veya diğer yüzeylerden yağmur suyunu toplayarak depolayabilir ve daha sonra sulama için kullanabilirler. Bu yöntem, diğer su kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır ve çiftçiye az veya hiç yağmur yağmadığı dönemlerde bir miktar su sağlar.
Başlıca yağmur suyu depolama tankları polietilen, fiberglas ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu depolama ürünleri güçlü, dayanıklı ve korozyona karşı dirençlidir. Küçük ölçekli çoğu çiftlik için boyutu 1.000 ila 5.000 litrelik genel bir tank hacmi aralığı yeterli olacaktır. Yağmur suyu depolanan bu tankları tarlaların veya seraların yakınına kurulabilir, bu nedenle bunları bir sulama sistemine bağlamak kolay olacaktır. Yerçekimi beslemeli damla sulama sistemleri, yağmur suyunu mahsullere verimli bir şekilde dağıtmanın etkili yollarından biridir. Depolama ürünlerini takmak ve çıkarmak kolaydır, bu nedenle su depolama için herhangi bir geçici ihtiyaç için uygundur. Bu tankların suyu taşıyacak hacmi, tankın modeline ve çiftliğin gereksinimlerine bağlı olarak 50 litre ile 100 ton arasında değişkenlik göstermektedir Genellikle, depolama ürünleri fiyat olarak nispeten daha ucuzdur. Özellikle çiftçilerin su depolamak için düşük bütçeleri olması durumunda mantıklı bir çözüm olacaktır.
Bahçeler İçin Küçük Ölçekli Depolar
Ülkemiz insanı ekip dikmeyi sevmektedir. İnsanlar nerede boş bir arazi bulursa oraya bir şeyler ekmektedir. Bu kapsamda hobi bahçelerinde depolama ürünleri çok fazla kullanılmaktadır. Nitekim tonluk depo fiyatları da oldukça uygun olduğu için hemen hemen tüm ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Özellikle daha sıcak bölgelerde buharlaşma kayıplarını azaltmak için yer altına konumlandırılan depolar çok fazla kullanılmaktadır. Bu depolar, sınırlı yüzey alanına sahip küçük ölçekli çiftçilik için arazi alanından tasarruf ederken suyu depolamak için ideal bir yoldur. Bu tanklar yer seviyesinin altına yerleştirilir ve böylece su buharlaşmaya veya diğer kirlenmelere karşı korunur.
Yeraltı tankları polyester veya polietilenden yapılır, bu nedenle oldukça güçlüdür ve çoğu çevre koşuluna dayanıklıdır. Suyun yeraltında depolanması onu daha serin tutar, dolayısıyla alglerin büyümesini engeller ve temizleme sürelerini artırır. Hacim, çiftliğin ihtiyaçlarına bağlı olarak 1.000 litreden 10.000 litreye kadar değişir. Bu tanklar su depolamanın yanı sıra kullanım sırasında sırasında sıvı gübrelerin depolanması için de kullanılabilir ve bu da onları küçük ölçekli bir çiftlik için çok işlevli hale getirir.
Çiftliklerde Depolamalı Damla Sulama Sistemleri
Ülkemiz için NASA kuraklaşma uyarısı yaptı. Bu kapsamda kuraklık en büyük tehlikeyi çiftçilerimiz için arz etmektedir. Bu hususta bir 2 tonluk su deposu satın alarak, topraklarımıza sahip çıkabiliriz. Damla sulama, mahsulleri sulamanın en etkili yollarından biri olmuştur. Bu sistem, daha az buharlaşma ve akışla suyu bitkinin köklerine çok doğrudan bir şekilde iletir. Entegre su depolama tankına sahip bir damla sulama sistemi, suyun dikkatli bir şekilde ve tam olarak ihtiyaç duyulan yerde kullanılmasını sağlar. Damla sulama sistemleri, geleneksel sulama yöntemlerine göre %50'ye kadar daha az su kullanır, bu nedenle suyun sınırlı olduğu alanlar için idealdir. Küçük boyutlu depolama ürünleri, en yoğun büyüme döneminde düzenli su temini için damlama sistemlerine bağlanabilir. Depolama ürünleri, kentsel çiftlikler veya küçük çiftlikler gibi çok küçük ölçekli çiftçilik amaçlarına hizmet etmek için tasarlanmıştır. Bu depolar, sulama suyunu depolamanın kolay ve ucuz bir yoludur. Bu depolar çeşitli kapasitelerde üretilmekte ve yağmur suyu toplama veya sulama suyu depolaması için sahada kolayca kurulabilir. Depolar, küçük araziler, çatı bahçeleri veya çok küçük bir boyuta sahip arka bahçeler için idealdir.