Kuraklıkla Mücadelede Su Depolarının Kritik Rolü

Ülkemiz, eskiden su zengini bir ülke iken, küresel ısınmanın etkisinin artmasıyla birlikte ülkemiz gittikçe çölleşmeye başlıyor. Kuraklık, tarımda, su temininde ve ekosistemlerde bozulmalara neden olan büyüyen bir küresel sorundur. Azalan su kaynaklarıyla birlikte, depolama ve suyun verimli kullanımının sağlanmasında ortaya çıkan pratik araçlardan biri de depolama ürünleridir. Bu kapsamda polyester su deposu fiyatları da uygun olduğu için sürdürülebilir su depolama ve kullanma yöntemlerini daha çok kullanmamız gerekmektedir. Çünkü ülkemizin suyu gelecek nesilleri beslemek zorundadır. 

Geçici çözümler olarak işlevselliklerinin ötesinde, depolama ürünleri su kıtlığına uzun vadeli çözümler sunmaktadır. Depolama ürünleri, yağışın öngörülemez veya iyi tanımlanmamış olduğu alanlarda güvenilir su kaynağı sunar. Kurak dönemlerde sürekli tedarik için yer altındaki su kaynakları kullanılabilmektedir. Bu, toprağın altındaki suyu boşaltarak obrukların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Son dönemdeki haberlerde bu tarz durumların oluştuğunu görebilmekteyiz. Bunu önlemek için depolama ürünleri ile bazı su depolama yöntemlerini günlük hayatımızda kullanmamız gerekmektedir. Bu yöntemler ile depolanan su ev, tarım ve endüstriyel alanlarda kullanılabilir.

Tarımda Su Kıtlığını Önlemek İçin Alınabilecek Bazı Önlemler

Ülkemizde tarım çok sevilen bir iş olmakla birlikte, ülkemizdeki suyun çoğunluğu bu alanda kullanılmaktadır. Bu sebeple bu tarz alanlarda paslanmaz depo kullanılmalı ve damla sulama gibi çevre dostu ve sürdürülebilir sulama yöntemleri kullanılmalıdır. Tanklar, ürün döngüsünün doğru zamanında sulama yapılmak üzere suyu depolar. Bu depolama ürünleri 50 litreden, 100 tona kadar büyüyebilmektedir. Bu kapsamda sizlerde tarlanız ne kadar büyük olursa olsun, denk bir depo bulabilirsiniz. Kış mevsiminde yağmuru bu depolarda depolayabilir ve yaz mevsiminde depolanan suyu tarlanızda kullanabilirsiniz. Böyle bir esneklikle, bir çiftçi mevcut doğal kaynakları tüketmeden uzun bir kuraklık döneminde susuz kalmayacaktır.

Kuraklık genellikle orman yangını ve su kıtlığıyla ilgili sağlık tehlikeleri gibi ani felaketlerle ilişkilendirilir. Tanklarda depolanan su yangınla mücadele için kolayca kullanılabilir. Bununla birlikte içme ve hijyen için temiz su sağlarlar. Bu depolama ürünleri erişilebilir bir rezerv görevi görür ve felaket zamanlarında kullanılabilmektedir. Bununla birlikte ne kadar su tükettiğinizi bildiğiniz için daha sorumlu su tüketim alışkanlıklarını teşvik eder. Tanklar yağmur suyunu toplar ve depolar, böylece yeraltı suyuna ve belediye suyuna olan bağımlılığı azaltır. Su faturanızdan tasarruf etmenizi sağlar. Uygun depolama, sızıntıları ve buharlaşmayı önleyerek her damlanın kullanılmasını sağlar. Bu uygulamalar, gelecek nesiller için su kaynaklarını koruyarak, çevre dostu su kullanımı sağlar.

Endüstrilerde kuraklık dönemlerinde depolama ürünleri çok kullanılmaktadır. Keza halihazırda pek çok fabrikada bu depolar, üretim için kullanılmakta, bazı depolar su kesintileri sırasında kullanmak üzere depolama ürünlerinde su depolaması yapar. Fabrika soğutma ve temizlik için depolanmış suyu kullanır. Bunun yanında parklar ve yeşil açık alanların sulanması için depolar kullanılır. Kuraklıkla mücadelede depolama sadece depolama birimleri değil, topluluklar, tarım ve endüstriyel alanlar için hayat veren ürünlerdir. 

Kuraklıkla Mücadele İçin Yağmur Suyu Hasadı

Dünyanın çoğu yerindeki kuraklık koşulları karşısında, yağmur suyu hasadı gerçekten uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çözümdür. Bunun yanında yalnızca su deposu modellerinden bir tanesini kullanarak, hemen hasada başlayabilirsiniz. Depolar, yağmur yağdığında yağmur suyunu toplar ve depolar. Dolayısıyla kurak dönemlerde önemli bir su kaynağı sağlarlar evler ve tarım alanlarında suyun mevcudiyetini sağlar. Yağmur suyu hasadı, çatılardan veya açık alanlardan gelen suyu toplar ve depolara yönlendirir.

Bir toplama alanı, oluklar, filtreler ve depolama ürünleri, bir hasat sisteminin temel unsurlarıdır. Hasat sistemi, geniş bir tarım alanına hizmet edecek şekilde tasarlanabilir. Bu süreç, büyük ölçüde israf edilen bir kaynak olan yağmur suyunu yönetilebilir ve kullanılabilir bir hale getirir. Yağmur suyu hasadı, girdi olarak suya büyük ölçüde bağımlı olan tarım alanlarında özellikle etkili olabilir. Toplanan yağmur suyu, olumsuz hava koşullarına rağmen mahsullerin kurak mevsimlerde sulanmasını sağlayabilir. Çiftçiler yeraltı suyu veya satın alınan su için büyük miktarda para harcamak zorunda kalmazlar. Bu tür sistemler, pek de ideal olmayan koşullar altında düzenli su sağlar. Bununla birlikte bir depolama ürünü alarak sizlerde hemen yağmur suyu hasadına başlayabilirsiniz. Satın aldığınız depoyu evinizin oluğunun altına konumlandırmanız yeterli olacaktır.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...