Paslanmaz Su Depolarının Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Ülkemizde pek çok farklı depolama ürünü, pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Depolama ürünleri temel olarak, organik ve kimyasal, katı veya sıvı herhangi bir içeriğin paslanmaz depo içerisinde nakliye edilmesi, depolanması ve korunması için kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar, sağlamlıkları, korozyona karşı dirençleri ve su kalitesinin korunması nedeniyle oldukça popüler hale gelmiştir. Ancak, etkili ve hijyenik bir şekilde çalışmaya devam etmeleri için düzenli temizlik bakım gereklidir. Bu depolama ürünleri çok fazla bakım gerektirmez ancak düzenli olarak temizlik yapmanız gerekmektedir. Peki, bu temizlik ne sıklıkla yapılmalıdır? Bizlerde sizler için araştırdık ve nasıl temizlik yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.

İçme suyu depolamak için kullanılan depolar, bakteri üremesini önlemek için daha sık, genellikle 6 ayda bir temizlenmelidir. Gıda depolaması hususunda kullanılan depolama ürünleri ise her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Bu nedenle temizlik açısından deponun hangi amaçla kullanıldığı çok önemlidir. Sulama, temizlik veya diğer amaçlar için kullanılan depolar, su doğrudan tüketilmediğinden yılda bir temizlenebilir. Ancak foseptik gibi kullanımlarda deponun temizlenmesine gerek yoktur ancak boşaltılmasına gerek vardır.

Tankta zaten filtre bulunuyorsa ve deponuzu arıtılmış suyla doldurulursa temizlik aralıkları uzatılabilir. Yağmur suyu gibi kaynaklardan tortu ve döküntü gelebilir, bu nedenle temizlik daha sık, ideal olarak 3 ile 6 ayda bir yapılabilir. Daha yüksek sıcaklıklar, daha sık temizlik gerektiren yosun veya bakteri büyümesini artırabilir. Tozlu veya kirli alanlarda, tank daha hızlı bir oranda tortu toplayabilir ve yılda en az iki kez ilgilenilmelidir.

Uygun Depo Temizliği Nasıl Yapılır?

Depolama ürünleri çeşitli tasarımlarda ve boyutlarda olabilmektedir. Hatta yeraltında ve yerüstünde kurulabiliyor. Her deponun kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ancak her deponun temizlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda bazı polyester depolar da kimyasal içerikler depolanabiliyor. Bu kapsamda depolanan içeriğe uygun bir şekilde temizlik yapılması gerekmektedir. Temizliğe başlamadan önce tanktaki tüm su tamamen boşaltılmalıdır. İç yüzeyler, tortuları veya biyofilmi çıkarmak için aşındırıcı olmayan fırçalar kullanılarak ovulmalıdır. Depolanan içeriğe uygun bir temizleyici seçilmelidir. İçme suyu depolanan tanklar için, bakterileri öldürmek için gıda açısından güvenli dezenfektanlar kullanın.

Temizlik bittiğinde ise deponuzu son bir kez kontrol edebilir ve tankın iyi durumda kalmasını sağlamak için sızıntı, pas lekeleri veya hasar olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Bunlara ek olarak depolanan suyun veya içeriğin kirlenmesini önleyin, bu da onu kullanım için güvenli hale getirir. Biriken tortular bazen içeride ciddi korozyona veya hasara neden olabilir. Bunların ortadan kaldırılması, kullanım ömrünün kolay ve etkili bir şekilde uzatılmasını sağlayabilir. Etkili bakım ve temizlik sayesinde, onarım veya değiştirmeye yol açan ihmaller önemli ölçüde en aza iner.

Paslanmaz Çelik Su Tanklarını Temizlemenin Faydaları Nelerdir?

Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tankları, dayanıklılıkları ve korozyona karşı dirençleri nedeniyle su veya herhangi bir içeriğin depolaması için güvenilir bir seçimdir. Ancak, bir su deposu modelinden optimum performansı almak için düzenli temizlik önemlidir. Bu bakımı atlamak, verimliliğin azalmasına, kirlenmeye ve hatta yapısal sorunlara yol açabilir. Paslanmaz çelik veya herhangi bir malzemeden üretilmiş bir depoda temizlik yapmanın avantajları ise aşağıdaki gibidir.

  • Temiz İçerik

Düzenli temizlik, deponun dibinde bulunan tortuyu ve olası kirleticileri temizler. Temizlenmediğinde paslanmaz çelik yüzeyler bile mikroorganizmalara ev sahipliği yapabilir. İçme suyu için temiz tanklar, zararlı patojenlerin suda bulunmamasını sağlar. Ancak temizlik yapıldığında, ister tüketim, ister sulama veya temizlik için olsun, suyun kullanım için güvenli ve berrak kalmasını sağlar.

  • Tankların Daha Uzun Ömürlü Olması

Kir, döküntü ve mineral birikimine uzun süre maruz kalan bir depo, sonunda aşınabilir. Temizlik, bu riskleri ortadan kaldırır ve tankın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Düzenli bakım ve temizlik, lokal korozyona neden olabilecek çizikleri ve tortuları önler. Aşındırıcı parçacıkların çıkarılması, sürtünmeden kaynaklanan iç aşınmayı en aza indirir. Temiz bir tank, verimli bir şekilde çalışan bir tanktır.

  • Depo Kullanımında Verimlilik

Tortu ve birikim, tankın kapasitesini azaltabilir veya boruları ve çıkışları tıkayabilir. Temizlik, tıkanıklık olmadan tankın tüm hacmini kullanmanızı sağlar ve temiz çıkışlar, kullanım sırasında zamandan ve enerjiden tasarruf ederek tutarlı su akışını korur. Temizlik sayesinde, tanka bağlı su sistemlerinin genel verimliliğini artırır.

  • Çevresel Etki

Temiz tanklar su israfını en aza indirir ve depolanan suyun farklı amaçlar için yeniden kullanılabilmesini sağlar. Ayrıca depolama ürünleri sayesinde yağmur suyu hasadını ve gri suyun yeniden kullanımını daha etkili hale getirir. Bu, su depolamasına yönelik daha çevre dostu bir yaklaşıma katkıda bulunur.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...