Su depoları genel kullanım amaçları çerçevesinde bir sıvının veya bir gıdanın depolanıp, ihtiyaç duyulduğunda ise tahliye edilmesini sağlayan araçlardır. Bu depoların içerisinde süt, çikolata, içme suyu gibi içilebilir gıdaların depolandığı gibi, turşu gibi gıdalarda depolanmaktadır. Bunların yanı sıra deterjan ve asidik kimyasal madde veya kimyasal karışımlar da depolanabilmektedir.
Paslanmaz su deposu ile plastik su deposu arasındaki farkı açıklamadan önce tanımlarına ve üretim şekillerine bir odaklanalım. Plastik su deposu, üretilirken polietilen hammadde kullanılmaktadır. Bu hammadde UV stabilizasyonludur ve uluslarası düzeyde gıdaya uygunluğu bulunmaktadır. Paslanmaz su deposu ise çelik - krom nikel karışıklı AISI 304 çelik kullanılarak üretilmektedir. Tüm ürün çeşitlerinde yine paslanmaz çelikten üretilen ayaklar mevcuttur. Bu durum da depoların yer ile temasını azaltmaktadır. Paslanmaz özelliği sayesinde pek çok yüksek üretim hacmine sahip marka tarafından da kullanılmaktadır. Bu depoların genel kullanım alanının gıda olması dikkat çekmektedir.
Bu depolar arasındaki ilk fark üretim şeklidir. Plastik su depoları, monoblok şekilde yani tek parça halinde üretilmektedir. Bu durumda plastik depolar herhangi bir şekilde ek olmadan üretilmektedir. Paslanmaz depoların üretim şekli ise belirli parçalar argon gazı kullanılarak birbirine kaynatılmaktadır. Üretildikten sonra her iki depoda kendi standartlarındaki dayanıklılık testlerine girerler. Testten geçen depolar ise alıcılarını beklemek üzere farklı bir alana taşınır.
İkinci farklılık olarak ebat çeşitliliğini verebiliriz. Plastik depolar 50 litre kapasiteden başlayarak 25 ton kapasiteye kadar büyüyebilmektedir. Fakat paslanmaz su depoları 500 litre kapasiteden başlayarak 50 ton kapasiteye kadar büyüyebilir. Yani bu yüzden diyebiliriz ki büyük hacim arayan kullanıcılar paslanmaz su deposu modellerine yönelebilirler.
Bir sonraki farklılık ise model çeşitliliğidir. Her iki model de hemen hemen her ihtiyaca uygun olarak üretilmektedir. Fakat plastik su deposu modelleri daha fazladır. Plastik su deposunun tam sekiz farklı modeli bulunurken, paslanmaz su deposunun sadece üç adet farklı modeli bulunmaktadır. Misal olarak polietilen turşu deposu varken paslanmaz çelikten üretilen turşu deposu yoktur.
Bir sonraki fark ise renk çeşitliliğidir. Plastik depolar da üretim standartlarında mavi ve beyaz renk seçeneği varken paslanmaz su depolarında orjinal renk yani kromun vermiş olduğu gri renk bulunmaktadır. Fakat renkler içeriğindeki sıvıları veya gıdaları kategorize etmek için oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden her iki depoda istenilen herhangi bir renge boyanabilmektedir.
Belirtebileceğimiz son fark ise malzeme yapısından kaynaklanan depolanma seçeneğidir. Plastik depolar dış etmen olarak sıcaktan ve soğuktan paslanmaz çelik depolar kadar etkilenmezler. Çelik yapısı gereği çabuk soğur ve çabuk ısınır. Fakat ikiside gerekli dayanıklılık testlerinden geçmiştir. Hatta çelik su depolar +80 derece sıcaklığa kadar çalışabilirken, plastik depolar +50 derece sıcaklığa kadar çalışabilirler.
Plastik Tank ve Paslanmaz Tank Arasındaki Benzerlikler
Bu iki tank arasında farklar olduğu gibi pek çok benzerlikte bulunmaktadır. Kullanım alışkanlıkları olsun, tasarımları olsun pek çok açıdan benzerlikte taşımaktadır. Ayrıca her ikisi de istenilen renge boyanabildiği gibi içerisinde gıdadan, kimyasal maddelere pek çok şey depolanabilmektedir.
Her iki depo da gıda depolanmasına oldukça uygundur. Fakat turşu deposu gibi depolar plastik depolara grubunda bulunmaktadır. Plastik depolar gerek fiyatıyla, gerekse dayanıklılıklarıyla bireysel kullanıcılara hitap ederken, paslanmaz çelikten üretilen depolar daha çok kurumsal kullanıcılara hitap etmektedir. Fakat her iki depo da oldukça kullanışlı tasarlanmışlardır ve hemen hemen her ihtiyaca uygun olarak üretilmektedir.
Tasarım demişken benzer taraflarından birisi de tasarımlarıdır. Her iki tankta da dikey ve yatay tasarımlı modeller bulunmaktadır. Ayrıca bu tasarımlar depoların temizlenmesini kolaylaştırmaktadır. Depo içerisindeki sıvı veya gıdanın tadını etkilemez. Kötü koku oluşturmaz. Her iki depo da UV stabilizasyonludur. Depo içerisine Güneş ışığı giremez.