Polyester Su Depoları ve Polietilen Su Depoları Özellikleri

Su depoları günümüzde pek çok amaç ile kullanılmaktadır. Her ihtiyaca yanıt veren bu depolar üç farklı malzemeden üretilmektedir. Bu depolar, polietilen, polyester ve paslanmaz çelikten üretilebilirler. Bu makalemizde polyester ve polietilen su depolarının özelliklerini anlatacağız fakat öncelikle polyester ve polietilen nedir onu anlayalım.

Polietilen Nedir ve Polietilen Su Depolarının Özellikleri Nelerdir?

Polietilen, termoplastik ailesinin en eski polimerlerinden biridir. Halk arasındaki genel adı plastiktir. Karmod Plastik’in kaliteli malzemeler ile ürettiği plastik su depoları, piyasadaki en iyi üretilen su depolarıdır. Geçmişte polietilen sadece alçak yoğunluklu olarak üretilirken gelişim göstermiş ve günümüzde yüksek yoğunluklu, lineer, orta yoğunluklu olarak üç farklı şekilde üretimi başarılmıştır. 

Peki ya polietilen nasıl bir maddedir? Monomer haldeki etilenden meydana gelen bu madde, sanayi alanında çokça kullanılan oldukça sağlıklı ve düşük maliyetli bir plastiktir. Polietilen sağlık açısından bir problem teşkil etmez. Polietilen su depoları kimyasal madde ve karışımlara karşı en dayanıklı plastik türlerinden biridir. Bu doğrultuda polietilen, pek çok kimyasal maddeyle etkileşime girmez. Polietilenin kimyasallarla etkileşime girmesi ise bahsi geçen ve sıcaklığına bağlıdır ki plastik su depoları 60 derece sıcaklığa kadar dayanabilirler.

Polietilen su depoları 60 derece ısıya dayanabildiği için kimya sektöründe pek çok kimyasalın depolanması için kullanılmaktadır. Fakat bunun için deponun üzerine kimyasal ile ilgili birkaç etiket yapıştırmanızda fayda var. UV stabilizanlı olduğu için güneş ışınlarından etkilenmez.

Polyester Nedir ve Polyester Su Depolarının Özellikleri Nelerdir?

Polyester, günümüzde sıklıkla kullanılan yapay (sentetik) liftir. Polyesterler çoğunlukla tekstil alanında kullanıldığı bilinsede aslında su deposu yapımında da kullanılmaktadır. Polyester, polimer kategorisinde ya da özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir.

Polyester sözcüğü aslen, imalatı liften yapılmış olan kumaşın karşılığıdır. Lifleri genellikle pamuk liflerinden daha iyi tekstil ve sanayi sektöründe pek çok alanda  kullanılır. Polyester, aynı zamanda tek başına da kullanımı oldukça yaygındır.

Pamuk lifiyle karıştırılması en çok tercih edilen yöntemdir. Yün, akrilik, ipek, viskoz ve keten türündeki liflerle de bir arada kullanılabilir. Üretimi kolaydır, geri dönüştürülebilir ve aynı zamanda doğal liflere oldukça yakın bir yapısı vardır. Pamuk lifine oldukça benzer bir yapısı vardır. 

Polyester lifleri iki farklı metot ile üretilir. İlk olarak, başlangıç maddesi etilen glikol ve dimetiltereftalattan alınır. İkinci metotta ise, başlangıç maddesi etilen glikol ve tereftalik asitten alınır. Bu işlemden sonra ise ham madde polimerleştirilir, soğutulduktan sonra alınır ve ufak modüller şeklinde kesilerek üretilir. 260 derecede eriyen polimer, yumuşak eğirme sistemi ile filament şekline getirilir. Bu filamentlere dirençlerinin yükselmesi için, çekme-germe işlemi uygulanır.

Polyester su depoları en önemli özelliği, girilmesi zor mekanlara da girilip, yerinde montaj ile istenilen su depolarını kurulmasıdır. UV stabilizanlı ve kaliteli malzemelerden üretildiği vakit çok uzun süre kullanım avantajı sunar. 

Bunun yanı sıra Karmod Plastik’in üretmiş olduğu silo depolarını incelemenizi tavsiye ederiz. Pek çok ihtiyaca cevap veren silo depoları, genel kullanım alanı kimyasal maddelerin karışımı ve depolanmasıdır. Polietilen malzemeden üretildiği için içine konulan malzeme ile tepkimeye girmez. Konik yapısı depo içerisindeki sıvının tam olarak boşaltılmasına imkan sağlar. 

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...