Su depoları günümüzde genel kullanım amaçları çerçevesinde bakacak olursak hemen hemen her yerde kullanılmaktadır. Öyle ki su depoları bir sıvının veya gıdanın depolanıp ardından ihtiyaç anında tahliye edilerek kullanılmasını sağlayan araçlardır. Bu depolar pek çok hammadde kullanılarak üretilebilirler. Fakat bu hammaddelerden en çok kullanılanları polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Bu makalemizde ise polyester su depolarını ele alacağız.
Polyester su deposu çeşitleri hemen hemen her ihtiyaca uygun bir biçimde üretilebilir. O halde bu depoların üretimi ve tasarımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklayalım. Polyester su deposu üretilirken polyester reçine, cam elyaf takviyeli ve özel yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Ayrıca depo içerisine mukavemeti artırmak için pek çok modifikasyon bulunmaktadır. Bunlardan birisi izole edilmiş çelik çemberler bulunmaktadır. Bir başka mukavemet artırıcı unsur ise çelik profil destekli iç bölme bulunmaktadır.
Bu depoların, depolanacak sıvı veya gıdanın özgül ağırlığına göre ayarlanabilen optimal et kalınlığı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bu depoların iç yapısı kir tutmayan kaygan bir yüzeye sahiptir. Standart olarak paslanmaz galvanizli manşon kullanılmaktadır. Opsiyonel olarak da krom veya pvc çıkış imkanı verilebilmektedir. Polyester su depoları genel olarak standart renginde üretilmektedir. Fakat isteğe göre herhangi bir renkte de üretilebilmektedir.
Bu depolar ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer konu ise yerinde montaj seçeneğidir. Bu seçenek sayesinde girişi dar olan pek çok mekana istenilen büyüklükte ve iç hacme sahip polyester su deposu kurulmuştur. Öte yandan bakacak olursak bu depoların iç hacimleri 400 litreden başlayarak 100 tona kadar büyüyebilmektedir. Büyük üretim hacmi olan markalar için bu kadar fazla ebat çeşidi bulunması oldukça önemlidir ve tam da bu yüzden de her ihtiyaca uygun olarak üretilebilir diyebiliriz.
Bu depoların bir diğer önemli özelliği ise kimyasal madde depolamaya uygun olmasıdır diyebiliriz. Çünkü bu depolar yüksek kimyasal mukavemet gerektiren durumlarda izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçine kullanılarak da üretilebilmektedir. Bu yüzden hem toprak üstü hemde toprak altı kullanım için oldukça uygundur.
Paslanmaz Su Depoları ile Polyester Su Depoları Arasındaki Farklar
Paslanmaz su depoları da hemen hemen her ihtiyaca uygun olarak üretilir. paslanmaz su deposu üretilirken çelik - krom nikel karışıklı AISI 304 çelik kullanılarak üretilmektedir. Belirli parçaların argon gazı kullanılarak birbirine kaynatılması ile üretilmektedir. Fakat her iki depo da belirli dayanıklılık testlerinden geçmektedir. Tüm testlerden başarıyla geçen su depoları artık alıcılarını beklemek üzere başka bir alana taşınmaktadır.
Bu depoların arasındaki en büyük fark iç hacim çeşitlilği farkıdır. Bazı dev üretim projeleri için bu önemli olabilir. Bu hususta bakacak olursak paslanmaz su depoları 500 litre kapasiteden başlayarak, 40 tona kadar büyüyebilen iç hacmi bulunmaktadır. Fakat polyester su depoları bu konuda çok daha çeşitlidir. Polyester tanklar ise en küçük 400 litreden başlar en büyük 100 tona kadar büyüyebilir.
Farklılıklarının yanı sıra benzerlikleri de bulunmaktadır. Her iki depoda yerinde montaj seçeneğine sahiptir. Fakat bir başka farka değinecek olursak; ikisinin de çalışma sıcaklık arası farklıdır. Paslanmaz su depoları en soğuk -5 derece ile en sıcak +80 derece arasında çalışabilir. Polyester depolar ise en soğuk yine -5 dereceye kadar çalışabilir fakat en sıcak +60 dereceye kadar çalışabilir. Bu değerler deponuzun daha sağlıklı çalışması adına verilmiştir.