Serada Su Deposu Kullanılır Mı?

Ülkemizde yapılan tarımın büyük bir kısmı seralarda yapılmaktadır. Hal böyle olunca, ülkemizdeki seraların bazıları teknolojik, bazıları ise daha düşük bütçelerle kurulmuş seralardır. Bu kapsamda bu seralarda uygun su deposu fiyatları ile satın alınan depolar kullanılır. Seralarda ekilen ürünlerin iyi bir şekilde yetiştirilebilmesi için, su oldukça önemlidir. Bu nedenle pek çok serada depolar bulunmakta ve bunlar otomatik sulama veya damla sulama sistemlerine bağlanmaktadır. Serada depolar kullanılarak ekilen ürünlerin sulanması için önemli ölçüde daha verimli hale getirilebilmektedir. 

Bir serada bir depo kullanılarak birçok iş daha verimli hale getirilebilir. Bunlardan birisi ekilen ürünlerin sulaması çok daha verimli yapılabiliyor, hatta bazı seralarda otomatik sulama sistemleri kurulabiliyor. Bununla birlikte damla sulama sistemleri de bu depolar kullanılarak kuruluyor. Böylece su, ihtiyaç duyulan miktarda doğrudan köklere iletilir. Aynı şekilde tarım ilacı da suyla seyreltilerek otomatik bir şekilde bitkilere püskürtülebilir. Bazı seralarda topraksız tarım da yapılıyor. Topraksız tarımda da depolar olmazsa olmazdır. Besin solüsyonunun stabil bir şekilde sağlanması ve besin dengesinin ayarlanması amacıyla kullanılır. 

Serada kullanılacak tank, kurulum yeri ve amacına göre seçilmesi gerekir. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolar hafiftir ve hem içerde hem de dışarıda kullanılabilir. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolarda seralarda kullanılabilir. Nitekim bu depolar oldukça sağlam ve uzun ömürlüdür. İçerisinde su, tarım ilacı, gübre ve daha pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bununla birlikte toprak altına gömülen depolar da kullanılabilir. Önemli olan seranızın büyüklüğüne ve yetiştirme yönteminize uygun depoyu seçmektir.

Damla Sulama İçin Depoların Kullanımı

Ülkemizde pek çok farklı alanda damla sulama yöntemiyle sulama yapılıyor. Nitekim damla sulama, birçok tarım alanında uygulanan çevre dostu bir su yönetim yöntemidir. Bu tarz bir sulama sisteminde genellikle su deposu modelleri kullanılmaktadır. Bu, gerekli suyun doğrudan bitkinin köklerine ulaşmasını sağlayarak su israfını azaltır ve toprağın uygun neminin korunmasına yardımcı olur. Gelecekte sulamanın daha da verimli hale getirilmesi için depoların kullanılması önem kazanacak. Nitekim damla sulama, suyun çevreye olan etkisini azaltırken aynı zamanda suyun verimli bir şekilde kullanılmasının bir yoludur. Depoların ve teknolojinin doğru kullanılması durumunda, damla sulama sistemi tamamen otomatize edilebilir.

Damla sulama, suyun doğru zamanda ve doğru miktarda, tarlanıza verilmesini sağlar. Otomatik sulama sistemleriyle çok daha verimli sulama yapılabiliyor. Tabii ki böyle bir sistem için depo kullanmanız gerekmektedir. Damla sulamada kullanılacak depo, deponun kullanılacağı ortama ve amacına göre seçilmelidir. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar hafif ve uygun fiyatlı iken, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklarda oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 

Tank büyüklüğüne karar verirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tarım arazisinin alanı ve sulama sıklığının göz önünde bulundurulmasıdır. Tanklar ve teknolojinin bir araya getirilmesi damla sulama ile sulamayı büyük ölçüde basitleştirebilir. Özellikle, salınan su miktarını hassas bir şekilde ayarlayabilen bir sistemle birleştirildiğinde, homojen bir sulama imkanı sağlar. Bu depolar sadece damla sulama değil, püskürtmeli sulama gibi daha pek çok farklı sulama türü için kullanılabilir. Bu kapsamda kullanım amacınıza göre sizlerde bir depo seçebilir ve satın alabilirsiniz.

Depoların Foseptik Olarak Kullanımı

Ülkemizin tarım arazilerinin bulunduğu bölgelerde veya köylerde yaşayanlar, depoları foseptik olarak kullanabiliyor. Bu kapsamda köylere ve yerleşim yerlerine uzak alanlara belediyeler kanalizasyon imkanı götüremiyor. Hal böyle olunca buralarda kullanılan 3 tonluk su depo modelleri foseptik olarak kullanılıyor. Foseptik kullanımı aslında çevre dostu bir kullanımdır. Nitekim bu alanda kullanılan depolarda çevreye olumlu etkisi olan araçlardır diyebiliriz. Çünkü foseptik gibi pis bir içeriğin çevreye yayılmasını, nehirlere veya akarsulara karışmasını istemeyiz. Bu sebeple köy gibi alanlarda bu depolar genellikle foseptik olarak da kullanılabiliyor.

Bunun yanında foseptik olarak kullanılan depolar genellikle toprak altına gömülen depolardır. Bu depolar genellikle polyester veya polietilen kullanılarak üretiliyor. Bu depolar dikkatli bir şekilde toprak altına gömülüyor. Gömülme işlemi ise deponun üreticisi tarafından yapılmalıdır. Aksi halde deponuz zarar görebilir. Bu depolar uygun fiyatlı olmasının yanında hafif, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu kapsamda sizlerde ihtiyacınıza uygun bir depo seçip, satın alabilirsiniz.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...