Su tankları günümüzde pek çok alanda kullanılabiliyor. Sanayiden tutunda evlerimize kadar basit ve basit olmayan pek çok amaç doğrultusunda kullanılabilir. Bu kulanım ülkemizle de sınırlı değildir. Suyun değerli olduğu Afrika ülkelerinden, Avrupa’ya kadar pek çok alanda kullanılıyor.
Sanayi ve tarımda ilaçlama, sulama, üretilen içeriklerin korunması için depolanması ve nakliyesi gibi amaçlar doğrultusunda kullanılır. Evlerimizde ise foseptik, yağmur suyu toplama sistemleri, turşu, yaprak veya zeytin salamurası gibi işlemler içinde kullanılabilir. Genel olarak plastik su deposu modelleri kullanılır. Çünkü hem en ekonomik fiyat etiketine sahiptir hemde oldukça avantajlıdır. Ebat çeşitliliği ise 50 litre ile 25.000 litre arasında olup, evlerimizin her yerine uyum sağlayabilecek tasarımlara sahiptir. Genel kullanım amaçlarına baktığımızda ise suyun depolanıp muhafaza edilerek, ihtiyaç anında kullanılmasını sağlayan araçlar olduğun görüyoruz.
İçme suyu kalitesini ne belirler?
İçme suyunun daha doğrusu bir suyun kalitesini yine suyun kendisi belirler. Çünkü kimse gidip denizden su içmez. Suyun kendisi ve birleştiği toprak suyun kalitesini ya artırır ya da düşürür. Depolama ürünlerinin buna olan etkisi oldukça azdır. Buna örnek verecek olursak, bir demir kaba su koyup beklettiğinizde suya demir tadının geçtiğini görürüz. Bu yüzden depolar demirden değil en fazla çelikten üretilirler. Bu tanklar üretilmeden önce bu tarz hammadde sorunları ÜR-GE çalışmaları kapsamında çözüme ulaştırılmıştır.
Deponun ebatı suyun kalitesini etkiler mi?
Suyun kalitesini etkileyebilecek belki de en son şey deponun ebatı olabilir. Çünkü ebatlar sadece ihtiyacımız doğrultusunda bir kıstastır. İhtiyacınız doğrultusunda bir ebat belirleyip o depoyu satın alabilirsiniz. Bu durum hiçbir biçimde deponun içerisindeki suyun kalitesini belirlemez. Ancak kullanıma bağlı delikler sonucunda su veya içerik kaybı olabilir. Bu durum genellikle deponun konumu ile alakalıdır. Dışarıdan bir müdahale olmadığı müddetçe deponun delinmesi imkansıza yakındır.
Güneş ışınları suyun kalitesini etkiler mi?
Zararlı Güneş ışınlarına maruz kalmak suyun kalitesini etkileyen bir unsurdur. Bu yüzden bütün depolar UV stabilizasyonlu olarak üretilir. Bu durum depoların hammaddelerinden gelir. Hammaddeleri kaliteli olduğu için UV stabilizasyonludur. Yani zararlı ışınları ardına yansıtmayan malzemelerdir. Bu malzemeler kullanılarak üretilen depolarda içeriye zararlı ışınları almazlar. Bu sayede içerik için daha sağlıklı bir ortam oluşturulmuş olur. Bunların yanı sıra bu tanklar istenilen herhangi bir renkte üretilebilir. Bu sayede zararlı ışın yalıtımı daha da güçlendirilmiş olur.
Deponun hammaddesi suyun kalitesini etkiler mi?
Depolama ürünlerinin hammaddesi doğrudan suyun kalitesini etkileyen bir diğer unsurdur. Çünkü yukarıda verdiğimiz gibi demir bir tabakta suyu bekletirseniz, demir tadı suya geçer. Bu açıdan baktığımızda bu tanklar polietilen, polyester ve
paslanmaz su deposu olarak bilinen paslanmaz çelikten üretilen tanklar olarak üç farklı hammaddeden üretilir. Bu hammaddeler suyu veya bir başka içeriği etkileyebilecek bir malzeme değildir. Tüm bu aşamadaki sorunlar yapılan ÜR-GE çalışmaları kapsamında çözüme ulaşmıştır. Bu yüzden bu tanklar içerisinde gıdalarınızı, içilebilir sıvıları, ilaçları, deterjanları ve daha pek çok kimyasal maddeyi depolayabilirsiniz.
Deponun diğer parçaları suyun kalitesini etkiler mi?
Bir depo, kullanılan yan malzemeleri ile bir bütündür. Bu yüzden suyun kalitesini etkileyebilir. Özellikle polietilen tanklar tasarlanırken gıda uygunluğunun en üst seviyeye ulaşması amaçlanmıştır. Çünkü bu tankların boğaz tasarımı temizliği kolaylaştırır. Kapak kısmı polietilenden üretilirken, manşon kısmında pirinç manşon kullanılmıştır. Her iki maddenin sağlığa bir zarar bulunmuyor. Çünkü halihazırda polietilenin uluslararası gıda örgütleri tarafından kabul edilen gıdaya uygunluğu bulunuyor. Bu yüzden polietilen pek çok gıda temasının bulunduğu ürüne hammadde olarak hizmet vermektedir. Bir diğer seçenekte paslanmaz çeliktir. Suyun aşındırıcı gücünü hepimiz biliriz. Fakat bu güç, paslanmaz çeliğe karşı duramaz. Bu yüzden genellikle ilaç, çikolata, glikoz, gliserin gibi maddeler bu tanklarda muhafaza edilir. Çünkü bu tanklar çabuk soğur ve çabuk ısınırlar. Çalışma ısı değerleri de oldukça yüksek yani +80 derecedir.
Bu makalemizde sizlere genel olarak depoların kalitesini belirleyen beş adet kriterden bahsettik fakat bu tankların kalitesini belirleyen daha pek çok unsur bulunuyor. Bu unsurlardan bazılarının polietilen tankların ebatlar yükseldikce malzeme kalınlığının da artmasıdır. Bir diğeri ise paslanmaz depoların ebatları yükseldikçe depo tasarımına merdiven eklenmesidir. Ayrıca paslanmaz tankların bütün tasarımlarında ayaklar bulunur bu da sterilizasyonu artırır. Sizlerde size uygun olan depoyu bulmak ve kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz.