Su Depoları Bakımı İpuçları ve Öneriler

Ülkemizde birçok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır. Şöyle bir çevremize baktığımızda bu depolardan görebiliriz. Bunların arasında çok fazla göreceğimiz modellerden birisi de paslanmaz çelik depo modelleridir. Bu tarz depolama ürünleri oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ancak zamanla deponuzda kir, yosun ve zararlı bakteriler birikebilir. İçme veya başka amaçlarla temiz su depolamak için kullanılsa da bu depoların düzenli olarak temizlenmesi, içerdikleri suyun kirlenmesini önlemek açısından önemlidir. Bizlerde aşağıda tankınızın temizliğini nasıl yapabileceğiniz hakkında bazı ipuçları listeledik.

  • Depoyu Boşaltın

Temizleme işlemine başlamadan önce tanka giden suyu kapatmalısınız. Bu, temizlik sırasında temiz suyun tanka  girmesini önler. Su değil farklı bir içerik depolaması yapılıyorsa, ilgili içerik boşaltılmalıdır. Depo boşaltma işlemini, deponuzda bulunan tahliye vanasını açıp ve tank tamamen boşalana kadar bekleyerek yapabilirsiniz. 

  • İç temizlik 

Deponuzun içerisini ve iç duvarları ve zemini iyice fırçalamak için uzun saplı bir fırça kullanın. Duvarlardan ve zeminden kir, yosun, içerikten kalan kalıntıları temizleyin. Su ile birleştiğinde toksik olmayan bir dezenfektan veya yumuşak bir deterjanı karıştırarak bir temizleme solüsyonu hazırlayın. Gıda depolamalarında temizleyici olarak sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. 

  • Arındırma

Depoyu solüsyonla iyice temizleyin, bakterileri öldürün ve kiri çıkarın. Zararlı kimyasallar, depolanacak sonraki içeriği etkileyebilir. Bu yüzden sert temizlik ürünleri kullanmamanız gerekir. Depoyu iyice fırçaladıktan sonra, tüm temizlik maddelerinin ve kalıntıların çıkarıldığından emin olmak için tankı temiz suyla birkaç kez durulayın. 

Su Deponuza Nasıl Bakım Yapabilirsiniz?

Depolama ürünleri sağlam hammaddeler kullanılarak üretilmektedir. Bu sebeple birçok farklı çevresel unsura karşı dayanabilirler. Ancak sahip olduğunuz deponuzun daha uzun ömürlü olması açısından ara ara deponuzu incelemelisiniz ve ihtiyaç halinde bakım ve temizliğini yapmalısınız. Büyük fabrikalarda bulunan depoların ise periyodik olarak temizlenmesi gerekmektedir. Tankınızı sızıntı, korozyon veya hasar belirtileri açısından düzenli olarak inceleyin. Zamanla tankınızın dibinde tortu birikebilir. Sık kontroller ve düzenli temizlik sayesinde tortu oluşumu önlenebilir. Hemen hemen bütün depoların kapakları bulunur. Döküntülerin, sivrisineklerin, sürüngenlerin ve kemirgenlerin tank içerisine girmesini önlemek için tankın kapağı kapalı pozisyonda olmalıdır. Bunların yanında tonluk depo fiyatları da oldukça uygundur bu sayede hemen hemen her ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilir. Bu sebeple çevremizde hemen hemen her alanda bu depolardan görebilmekteyiz. Tüm bu kontrollerin yanında içerik olarak su depolayanlar su kalitesi testi yapabilirler. Su kalitesi, özellikle renk, koku, tat ve çekicilik açısından düzenli olarak  test edilmelidir. Suyu düzenli olarak renk, koku veya tat olarak değerlendirin. Bu sayede deponuzu uzun yıllar kullanabilirsiniz, düzenli temizlik aynı zamanda  daha iyi sağlık ve hijyene de katkıda bulunur.

Deponuzun Kirlendiğini Nasıl Anlayabilirsiniz?

Deponuz, bulunduğu konuma, depolanan içeriğe göre kirlenebilir. Ancak çoğunlukla depoların dış kısmı kirlenir. Dış kısmı kirlenen depoların çoğunlukla içi temiz kalabilir. Bu hususta deponun kapağını kapalı tutmakta önemlidir. Bunların yanında 10 tonluk su deposu modelleri evlerde ve tarım faaliyetleri için kullanılabilir. Ayrıca bu depoları kullanarak yağmur suyu hasadı da yapabilirsiniz. Deponuzun içerisindeki suyun veya içeriğin temiz ve güvende olduğundan emin olmak için daima tankınızı düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Kirlilik kontrolü için ise aşağıdaki durumları dikkate alabilirsiniz.

  • Suyunuzda tuhaf veya kötü bir koku varsa, bu tankınızda bakteri veya yosun oluşumunun işareti olabilir. 
  • Suyunuz bulanık, bulanık veya yeşilimsi ise bunun nedeni yosun, kir veya pas  olabilir. 
  •  Suda yüzen tortu veya parçacıklar görürseniz, tankınızda kir veya başka malzeme birikmiş olabilir. 
  • Su metalik, asidik veya başka  şekilde rahatsız edici ise bu, tankınızın kimyasallar, bakteriler veya diğer zararlı maddelerle kirlenmiş olduğunu gösterebilir. 
  • Tankınızın yanlarında yosun, küf veya balçık görüyorsanız bu, tankınızın derhal temizlenmesi gerektiğinin bir göstergesidir. 
  • Tankınızdan gelen akış normalden daha zayıf ise bunun nedeni tanktaki tortu veya mikrobiyal büyümenin neden olduğu  bir tıkanma olabilir.  
Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...