Son zamanlarda ülkemizin bazı bölgelerinde su kesintisi problemleri ile birlikte su faturası da çok fazla gelmektedir. Bu kapsamda bazı insanlar su deposu modelleri kullanarak su tasarrufu yapmanın yollarını arıyor. Su tasarrufu, günümüzün en çok konuşulan olgusu haline geldi. Su israfını önlemenin pratik bir yolu da depolama tankıdır. Belediyeler bazen bazı bölgelerin suyunu kesebiliyor. Çünkü bazen arızalar oluşabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda depolanmış bir su rezervi ile günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu tankların hem evlerde hem de kurumsal alanda suyu korumak için çok fazla kullanılmaktadır.
Bir depolama tankının en basit kullanımlarından biri yağmur suyu hasadıdır. Yağmur suyunu bir depolama tankına yönlendirmek için oluklar ve borular koymak, aksi takdirde israf olacak olan suyu toplar ve depolar. Hasat edilen su bahçecilik, araç yıkama, tuvalet sifonu çekme ve dış mekan temizliği gibi pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılabilmektedir. Yağmur ücretsizdir, yağmurlu mevsimde mevcuttur. Ve iyi bakımı yapılmış bir sistemle, içilebilir olmayan ihtiyaçlarınız için alternatif bir kaynağınız olur.
Depolama ürünleri, su kullanımını verimli bir şekilde yönetmenize olanak tanıyan bir üründür. Ne kadar su depolandığını ve tüketildiğini izleyerek israfı belirleyebilir ve alışkanlıklarınızı ayarlayabilirsiniz. Bu kapsamda bitkileri aşırı sulamaktan kaçınmak için zamanlayıcılar veya manuel kontroller kullanabilir veya gereksiz su akışını azaltmak için düşük akışlı musluklar kullanabilirsiniz. Bu yaklaşım sayesinde yalnızca su tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda elektrik faturalarından da tasarruf sağlayabilirsiniz.
Depolama ürünleri içerisinde depolanan bir suyu acil durumlarda veya su kesintilerinde kullanabilirsiniz. Kuraklıkların veya su kesintilerinin sık olduğu bölgelerde, depolanan su temel faaliyetlerinize devam etmenizi sağlar. Bu kapsamda içme ve yemek pişirme ihtiyaçlarınızı devam ettirme, daha az hayati görevler için su kullanımını sınırlama yapabilirsiniz. Bu hususta hazırlıklı olmak krizler sırasında paniği ve israfı azaltır.
Su Tanklarıyla Yağmur Suyu Hasat Sistemi Kurma
Ülkemizde yağmur suyu hasadı çok fazla bilinmese de, Avrupa ve Afrika’da çok fazla kullanılan bir hasat sistemidir. Ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılmasını temenni ediyoruz. Bunlara ek olarak bu sistemin çok kolay bir şekilde kurulabilmektedir. Bir plastik dikey depo satın alarak, evinizin oluklarına bağlanabilirsiniz. Yağmur suyu hasadı, doğal bir su kaynağını en üst seviyede kullanmanın ve aynı zamanda belediye su kaynaklarına olan bağımlılığınızı azaltmanın basit bir yoludur. Uygun planlama ile yağmur suyunu toplayacak, bir tankta depolayacak ve çok çeşitli kullanımlar için bir sistem kurulabilir. Etkili bir yağmur suyu hasadı sistemi kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
-
İhtiyaçlarınızı ve Alanınızı Değerlendirin
Gerçek kurulumdan önce, ne kadar su toplamayı ve ne kadar kullanmayı planladığınızı belirleyin. Bulunduğunuz alandaki yağış miktarını, çatınızın boyutunu ve depolama ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Geniş bir çatı yüzeyi daha fazla yağmur suyu toplayabilirken, tank boyutu amaçlanan kullanımınıza uymalıdır. Bu kapsamda depolanan suyu bahçecilik, temizlik veya içilebilir olmayan ev ihtiyaçları için kullanabilirsiniz.
-
Doğru Depolama Tankını Seçin
Bir yağmur hasadı için tek ihtiyacınız olan bir depolama ürünüdür. İhtiyaçlarınıza ve alanınıza göre uygun bir tank boyutu belirleyebilirsiniz. Kolay bakım için plastik depolama ürünleri, dayanıklılık için paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolama ürünlerini tercih edebilirsiniz. Tankı, yüzeyin mümkün olduğunca sabit olacağı, boru uzunluğunu en aza indirmek için binanıza yakın bir yere kurmanız iyi olacaktır.
-
Oluklar Takın.
Yağmur suyunu tanka yönlendirmek için çatı boyunca oluklar takın. Keza çoğu evde bu oluklar hali hazırda bulunmaktadır. Suyu tankın girişine taşımak için iniş boruları kullanın. Olukların yoğun yağışı tutabilecek kadar büyük olduğundan ve suyun durgunlaşmasını önlemek için hafif eğimli olduğundan emin olun. Keza bu oluklar hali hazırda bulunduğu için yalnızca deponuza yaklaştırmanız yeterli olacaktır.
Yağmur Suyu Hasat Sistemi İçin Filtreler
Yağmur suyu tanka girmeden önce, yaprakları, kiri ve döküntüleri gidermek için bir filtreden geçmelidir. Oluklar için ağ filtreleri veya daha gelişmiş tortu filtreleri tıkanıklıkları önleyebilir ve su kalitesini koruyabilir. Bunlara ek olarak bu sistemlerde uygun tonluk depo fiyatları ile bu depoları tercih edebilirsiniz. Bu bağlamda, yoğun yağış durumlarında ekstra suyun tanktan güvenli bir şekilde çıkmasının bir yolu olması gerekir. Bu kapsamda birden fazla depo kullanarak, depoları birbirleriyle birleştirebilirsiniz. Toplanan suyun maksimum kullanımı için bazı su tasarrufu yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Toplanan su daha sonra bahçelerde, dış mekan alanlarının temizliğinde ve tuvaletlerin sifonu çekilmesinde kullanılabilir. Bu uygulama, içme ve yemek pişirme amaçları için filtrelenebilmektedir. Bu kapsamda ters ozmos yöntemi çok fazla kullanılmaktadır.