Depolama ürünleri, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Acil durumlarda kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. Bir noktada yer altı su deposu çeşitleri de kullanılmaktadır. Özellikle yangın söndürülmesi gibi konularda oldukça etkilidir. Yer altına konumlanıdırılan depolama ürünleri yalnızca yangın değil, birçok kullanım amaçları doğrultusunda kullanılmaktadır. Genellikle içeriklerin güvenli kalması için kullanılsa da acil durumlar için uygun bir çözümdür. Depolar, yangın ve diğer acil durumlardan korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
1) Yangının Yayılmasını Önlemek
Bazı depoların içine ve dışında yangın tüpleri konulabilir. Bu, yangının çıkması durumunda tüplerden çıkan su ile yangını söndürmek için kullanılabilir. Bunun yanında yangının yayılmasını önlemek ilk seçenek olacaktır. Çünkü depolama ürünleri genel olarak yangın söndürme işlemi için değil, ilk müdahalenin yapılması için bulundurulmaktadır. İlk müdahale ile genellikle yangının önüne geçilmektedir. Ancak önüne geçilemeyen bir yangın varsa ilk müdahale sonucunda yangın çok fazla yayılmadan itfaiye ekiplerinin olay yerine varmasını sağlayacaktır.
2) Alarm Sistemleri
Alarm sistemleri, depoların çok daha etkili kullanılmasını sağlar. Depoya bağlanacak bir alarm sistemi ile yangına ilk müdahale gerçekleşecektir. Bu, yangının çıkması durumunda alarmın çalışması ile acil durumların önceden tespit edilebilmesini sağlar. Yangın söndürme sistemleri depolara bağlandığı için çok daha etkili bir müdahale gerçekleşecektir. Bu sistemler, yangının çıkması durumunda otomatik olarak çalışarak yangını söndürmeye yardımcı olabilir.
Acil Durumlarda Hangi Depolar Kullanılmalıdır?
Birçok hammadde ile depolama ürünü üretilebilir. Bu hammaddelerin içerisinde polietilen, polyester ve paslanmaz çelik en etkili hammaddelerdir. Polietilen hammadde kullanılarak üretilen depolar, hava ve su geçirmez. Hammaddesinin bu özelliğinden ötürü polietilen, depolama amaçlı kullanıldığında muhafaza edilecek ürünler için uygun bir seçenek olabilir. Hava geçirmediği için monoblok şekilde üretilmektedir. Ayrıca polietilen, bir polimer olduğu için çok dayanıklıdır ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle, polietilen kullanılarak üretilen depolar uzun ömürlü olabilir. Bunun yanında oldukça hafif bir malzemedir. Polietilen, diğer malzemelere göre daha hafiftir ve bu nedenle taşıması daha kolaydır. Nitekim diğer depolama ürünlerine göre en hafifidir.
Bir diğer malzeme ise polyesterdir. Polyester, cam elyaf ve polyester reçinenin birleştirilmesi ile elde edilmektedir. Bu malzeme kullanılarak üretilen depolama ürününün kimyasal dayanıklılığı oldukça yüksek olur. Nitekim su deposu modelleri arasında endüstriyel kullanımı en yüksek olan modeller polyester kullanılarak üretilen tanklardır. Polyester, aşınmaya dayanıklı bir malzemedir ve bu nedenle aşınmaya dayanıklı depolar olarak da kullanılabilir. Polyester, diğer malzemelere göre daha hafiftir ve bu nedenle taşıması daha kolaydır. Polyester, uzun ömürlü bir malzemedir ve bu nedenle uzun ömürlü depolar olarak da kullanılabilir.
Bunun yanında son olarak paslanmaz çelik hammaddesi de depolama ürünleri üretiminde kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik, çok dayanıklı bir malzemedir ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar uzun ömürlü olabilir. Hatta en dayanıklı depolama ürünleri olarak paslanmaz çelikten üretilen tanklar gösterilmektedir. Paslanmaz çelik, korozyona karşı dayanıklı bir malzemedir ve bu nedenle korozyona karşı dayanıklı depolar olarak da kullanılabilir. Paslanmaz çelik, ısı geçirgen bir malzemedir ve bu nedenle ısı geçirgen depolar olarak da kullanılabilir. Ayrıca çalışma ısı oranı en yüksek depolama ürünleri arasında yer alır. 80 dereceye kadar çalışma ısı oranı bulunmaktadır. Dayanıklılığından ötürü paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar, uzun ömürlü bir malzemedir ve bu nedenle uzun ömürlü depolar olarak da kullanılabilir. Ayrıca hem paslanmaz çelik hemde polyester depolama ürünleri yerinde üretim yapılabilmektedir. Polietilen tanklar seri olarak üretilir.