Ülkemizde birçok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır. Bu kapsamda su, bir kişinin günlük yaşamında birincil bir ihtiyaçtır ve bu tarz hayati bir unsurun depolanması için hijyeni ve güvenliği, herkesin sağlık ve refah endişeleri için çok önemlidir. Depolama ürünleri, konut, ticari ve endüstriyel amaçlar için depolama hayati bir rol oynar. Özellikle endüstriyel alanda gıda depolaması hususu çok önemlidir. Nitekim bu alanlarda özellikle paslanmaz depo modelleri kullanılmaktadır. Ancak, uygun hijyen ve güvenlik önlemlerinin eksikliği nedeniyle, bu depolama ürünleri, su kalitesini etkileyen algler ve kirleticilerle birlikte bakteri üremesi için bir yer haline gelir. Bu tür depolarda depolanan suyun kalitesinde çok önemli bir etken olarak hijyen ve güvenliği sağlamak için bazı önemli önlemler bulunur.
Depolama ürünlerinde hijyen, su kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve suyun içme ve diğer amaçlar için uygun tutulması için çok önemlidir. Kirlenmiş su, mide ve bağırsak rahatsızlıklardan ciddi enfeksiyonlara kadar her şeye yol açabilir. Bu, depoların uygun bakımı ve periyodik temizliği ile kesinlikle önlenebilir. Güneş ışığına maruz kalan bir tankta, yosun gelişebilir. Aslında, yosunlar sadece su kalitesini bozmakla kalmaz, aynı zamanda kötü bir koku da yapabilir. Depo, gölge bir ortama yerleştirilmeli veya tankın doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önlemek için bir gölge sağlanmalıdır.
Gıda Sınıfı Su Deposu Malzemeleri
Endüstriyel sektörde, özellikle gıda üretiminde bu depolama ürünleri çok fazla kullanılmaktadır. Depoda kullanılan malzemeler suyun hijyenini büyük ölçüde belirler. Zararlı kimyasalların suya sızmasına izin vermeyen tankların üretiminde gıda sınıfı malzemeler kullanılır. Polietilen, paslanmaz çelik, depolanan suyun tüketim için güvenli kalmasını sağlayacak harika seçimlerdendir. Temizliğin yanı sıra, güvenlik önlemleri depolanan suyun kalitesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Bu, dışarıdan kirlenme olasılığını ortadan kaldırarak tankın güvende olmasını sağlar. Bu hususta toprak altına konumlandırılan depolama ürünlerine bakabilirsiniz.
Tankınızı nereye yerleştirdiğiniz, suyun güvenliğini sağlamanız için önemlidir. Hem yer üstü hem de yeraltı tanklarının kendi avantajları ve dezavantajları olsa da, kimyasalların depolanması için kullanılan alanlar gibi potansiyel kirlenme kaynaklarına maruz kalmayan bir alana yerleştirilmesi son derece önemlidir. Deponuzun giriş veya taşma yoluyla tanka girmesi muhtemel kirleticileri en aza indirmek için mümkün olan en yüksek noktada, çevredeki seviyeden daha yüksek bir yere yerleştirebilirsiniz. Bu kapsamda plastik dikey depo modelleri kullanılabilir. Dikey olduğu için, deponun giriş kısmı bir hayli yukarda kalmaktadır. İyi sabitlenmiş bir tank, çevreden kirlenme olasılığını azaltacaktır. Tankın, içine toz, böcek veya diğer döküntülerin girmesini önlemek için mükemmel şekilde oturan bir kapağı olmalıdır. Kapak, yeniden doldurulurken hariç her zaman kapalı olmalıdır. Böceklerin, kemirgenlerin ve diğer kirleticilerin tanka girmesini önlemek için giriş ve çıkış borularının üzerine takılmalıdır. Bu, suyun temizliğini korumaya ve herhangi bir kirlenme olasılığını azaltmaya kesinlikle yardımcı olacaktır.
Depolarda Düzenli Temizlik Yapmak
Depolama ürünlerinde hijyeni sağlamak için dikkate alınabilecek en iyi yollardan biri düzenli temizlikdir. Zamanla, deponun dibinde tortu ve kir birikebilir ve bu da bakteri ve yosun oluşumu görülebilir. Bu hususta depoyu boşaltın ve içinde birikmiş olabilecek tüm kalıntıları veya tortuları temizleyin. Temizliği temiz su ve uygun ovma araçlarıyla yapın. Bu hususta 2 tonluk su deposu modelleri gibi küçük hacimli depolar daha kolay temizlenmektedir. Büyük hacimli depoların temizliği ise bir tık zor olabilir çünkü bu depolar, içi boşken çok hafif olsalar da hacim olarak büyüktürler.
Su, güvenlik standartları dahilinde olmayabileceğinden şüphenildiği takdirde aynı şekilde periyodik testler yapılması önerilir. Mikrobiyal kirlenme, pH ve kimyasal veya ağır metal varlığı açısından test yapılmasını önermekteyiz. Herhangi bir anormallik tespit edilirse, suyu arıtmak veya tankı temizlemeniz gerekmektedir. Çatlaklar, sızıntılar veya pas gibi aşınma belirtileri açısından tankı periyodik olarak kontrol edin. Çatlaklar, tanka kirleticilerin girmesine ve suyun kirlenmesine neden olabilir. Herhangi bir hasar fark ederseniz, depolanan suyun güvenliği için tankın acilen onarılması veya değiştirilmesi gerekir. Durgun su, bakteri ve kirlenmeye neden olur. Durgunluğu önlemek için suyun dolaşıma sokulması gerekir. Nadiren kullanılan bir tank içerisinde, bakterilerin birikmesini önlemek için suyun sürekli hareket etmesini sağlamak amacıyla bir sirkülasyon pompası takılabilir. Kaynağı taze tutmak için tanktan düzenli olarak su çekin ve yeniden doldurun.