Su Depolarında Ortalama Depolama Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Depolama ürünleri içerisinde su, kimyasallar, gıda ürünleri ve katı veya sıvı haldeki birçok başka malzeme dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeler için çok yönlü bir depolama ürünüdür. 10 tonluk su deposu içerisinde depolayacağınız tüm ürünler aynı zamanda güvenli bir şekilde korunmaktadır. Özellikle hassas kimyevi ürünler için bu depolar çok önem arz etmektedir. Depolama ürünleri adından da anlaşılacağı gibi, genellikle su veya basit içeriklerin depolaması için düşünülür, ancak kullanım alanları oldukça geniştir. Belirli bir malzemenin bir tankta tutulduğu süre, dikkate alınması gereken en önemli sorunlardan biridir. Belirli bir maddenin ayrışmadan ne kadar süre saklanabileceğini bilmek, bir maddenin tankın kalitesini veya bütünlüğünü etkilemeden ne kadar süre saklanabileceğini belirlemenin tek temelidir.

Suyu depolamada önemli olan şey kirlenmenin olmamasıdır. İçme suyu, özellikle arıtılmamış ise tazeliğini korumak için her 6 ila 12 ayda bir değiştirilmelidir. Acil amaçlar veya sulama için kullanılacak su, içme standartlarına sahip olmadığından, daha uzun süre saklanabilir, ancak kirlenme veya yosun oluşumu olmadığından emin olmak için periyodik kontroller önerilir. Su depolama süresi için temel belirleyiciler arasında deponun malzemesi bulunmaktadır. Paslanmaz çelik veya plastikten yapılmış olanlar gibi bazı tankların suda yosun veya bakteri oluşumu olasılığını en aza indirecek şekilde tasarlanmaktadır. Tank, kaliteli suyun daha uzun süre kalmasını sağlayabilecek serin ve gölgeli bir yerde tutulmalıdır. Klor gibi su arıtma yöntemlerinin uygulanması, bakteri aktivitesini kısıtlayarak suyun daha uzun süre kabul edilebilir şekilde saklanmasını sağlayabilir. Ancak bu uygulama sonrası suyun içilmesi ve bitkilere uygulanmamasını önermekteyiz. 

Su Depolarında Kimyasal Depolama

Depolama ürünleri içerisinde pek çok farklı içerik depolanabilmektedir. Kimyasal depolama durumunda, ortalama depolama süresi kimyasalların doğasına ve tankın malzemesine ve çevresel unsurlara tepki verme hızına bağlıdır. Ek olarak, kimyasallar zamanla bozulabilir ve deponun kendisiyle dahi tepkimeye girebilmektedir. Bu durum tankınızda sızıntılara veya kirlenmeye yol açabilir. Kimyasalların güvenli depolanması için kimyasal türüyle ilgili üreticinin talimatlarını kontrol etmeniz ve çoğu kimyasalın, güvenli ve etkili bir şekilde depolanabileceği belirli bir depolama süresini bilmeniz gerekecektir. Dileyen okurlarımız 3 tonluk su deposu kullanarak kimyasal üzerinde bir deneme yapabilirler. Depo, asidik çözeltiler için polietilen veya daha agresif kimyasallar için paslanmaz çelik gibi depolanan kimyasallar için uyumlu bir malzemeden yapılmalıdır. Bu kimyasalların bazıları uzun depolama süreleri boyunca tanklarda malzeme yorgunluğuna neden olabileceğinden ve dolayısıyla sızıntılara veya diğer yapısal hasarlara yol açabileceğinden düzenli kontroller yapılmalıdır. Örneğin, belirli asitler veya yakıcı elementlerin güvenlik açısından uygunluklarını belirlemek için sıkı kontroller ve testler yapılmadan 6 ila 12 aydan uzun süre depolanması yasaktır.

Çeşitli endüstriler katı madde depolamak için tanklar kullanır. Bunlara örnek olarak toz malzemeler, peletler veya toplu gıda ürünleri verilebilir. Katı madde durumunda depolama süresi, ürün stabil olduğundan genellikle sıvılara kıyasla daha uzundur. Yine de katılarda nem, atmosfere maruz kalma ve kirlenme gibi faktörlerle ilgili hala bir endişe vardır. Toz veya granül ürünler, neme veya kirlenmeye olan duyarlılıklarına bağlı olarak genellikle 6 ila 18 ay boyunca depolanabilir. Üretim için peletler veya ham maddeler daha uzun süreler boyunca depolanabilir, ancak tankların neme veya zararlılara maruz kalmaması için sıkıca kapatılması gerekir. Tankların içindeki sıcaklık ve nemin düzenli olarak kontrol edilmesi, katıların daha uzun süre güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayabilir.

Su Depolarında Gıda Depolama

Gıda ürünlerinin hem katı hem de sıvı olabilmektedir. Bu kapsamda bakımı kolay, gıdanın bozulmasını önleyecek, bir depo gerekmektedir. Gıda depolamada kullanılan tanklar, normalde gıda sınıfı kullanım için güvenliği sağlamak üzere sertifikalandırılmalıdır. bu, tankın içinde depolanan gıdaya kimyasal sızmayacak malzemelerden üretildikleri anlamına gelir. Bu kapsamda polietilen depoların uluslararası alanda gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Bunlara ek olarak polyester depolar da gıda depolaması hususunda kullanılabilmektedir. Sıvı ürünler, tankın uygun sıcaklığı koruma kapasitesine bağlı olarak birkaç günden haftalara kadar depolanabilir. Tahıllar veya toz gıda ürünleri gibi kuru ürünler, bozulma veya küf oluşumunu önlemek için nemin kontrol altında tutulması koşuluyla genellikle birkaç aydan bir yıla kadar depolanabilir. 

Tanklarda depolanan bozulabilir ürünler düzenli olarak döndürülmelidir. Yağlar gibi bazı ürünler daha uzun süreler depolanabilir ve kaliteleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Gıda ürünü tankları, bozulmayı önlemek için yeterli sıklıkta içeriden temizlenmelidir. Yağlar veya diğer viskoz sıvılar, oksidasyon veya kirlenme olasılığını en aza indirmek için tasarlanmış özel tanklarda depolanabilir. Çoğu yağ, 12 ila 18 aya kadar bir süre depolanabilir; bu süre, yağın türüne ve sıcaklık gibi diğer çevresel faktörlere göre değişebilir. Bu kapsamda paslanmaz çelik depolama ürünleri kullanabilir. Reaktif olmayan malzemelerden veya oksidasyonu önlemek gerekmektedir. Nitekim Yağ depolaması için temel hususlar arasında tankın paslanmaz çelikten üretilmesi daha iyi olacaktır. Aşırı ısıya veya güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının çünkü bu da yağların bozulmasını hızlandırabilir. 

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...