Su Deponuzu Serin Tutmanın En İyi 5 Yolu

Su depoları pek çok amaç için kullanılabilir. Bu yüzden pek çok amaca yönelik üretilmektedir. Adı üzerinde su depoları, bir sıvıyı depolayıp gerektiği zamanda kullanılmak için kullanılan araçlardır. Bu depolar çeşitli amaçlar doğrultusunda soğutulmak veya serin tutulmak istenmektedir. 

Genel olarak plastik su deposu içerisindeki sıvıyı oda sıcaklığında tutmak adına uygun maliyetli bir seçenektir. Su depoları güneş ile direkt olarak temas etmemesi gerekmektedir. Bu doğrultu da kapalı bir alana aldığınızda otomatikman bir kaç derece fark edecektir. Kapalı alana alınan su deposunun bulunduğu alana izolasyon çalışmaları yaparak ortamı birkaç derece daha serinletebilirsiniz.

Soğutulmak istenmesinin belirli sebepleri vardır. Bunlara örnek verecek olursak, deponun içerisinde sıvı formda bir gıda maddesi mevcut ise, depolanan sıvının bozulmaması adına soğutulması gerekmektedir. Bir başka senaryoda ise sadece oda sıcaklığında olması yeterli olacaktır. Bu yüzden öncelikle deponuzu serin mi tutmak istiyorsunuz yoksa oda sıcaklığı yeterli olur mu öncelikle buna karar verip ardından yazımızın devamını okuyarak hep beraber depolarınızı soğutmanın ince yollarını öğrenelim.

Depolarınızı Soğutmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

En yaygın senaryo tarım sulaması yapılacak alanlar için kullanılan su depolarıdır. Burada konumlanan depolar yüksek sıcaklık nedeniyle ısınmaktadır. Bu depolarda, depolanan sular ısınırsa kullanılamaz hale gelmektedir. Bu depoları oda sıcaklığında tutmak adına güneşten koruyan kapalı bir alana almanız gerekmektedir. Su depolarının direkt güneş ile temas eden alanlara konumlandırılması yanlıştır. Depolarınızı olabildiğince güneşten korumaya çalışın.

Aynı senaryoyu baz alırsak bir başka serin tutma yöntemi ise depoyu toprak altına gömmektir. Toprak altı depolar daha çok mazot ve yakıt depoları için kullanılmaktadır. Ayrıyetten foseptik çukuru olarak da kullanılabilirler fakat bu tarz depalar her ne kadar serin tutma amaçlı yapılmasa da bu tarz çözümler için de kullanılabilirler. Su deposu yer üstünde kapalı bir alanda dursa bile toprak altında olduğundan daha ılıman olacaktır. Buna örnek verecek olursak yer üstünde kapalı alanda olan depo 5 derece sıcaklığa sahipse, toprak altında olan depo otomatikman 2 veya 3 derece daha serin olacaktır. Yani toprak altında depolarınız serin kalacaktır. 

Bunun dışında soğutucu odalarda depoların muhafaza edilmesidir. Bu biraz maliyetli gibi dursa da bu senaryoda depolar oda sıcaklığında değil aksine daha da soğutulmak istenmektedir. Ayrıca bu senaryoda paslanmaz çelikten imal edilen depolar kullanılırsa daha iyi olur. Çünkü paslanmaz çelik depolar çok çabuk soğurlar ve en azından bu soğuk hava depolarınızın genel iklimini birkaç derece daha düşürerek de soğuk kalmalarını sağlayabilirsiniz. Bu durumun bir başka faydası ise olası elektrik kesintilerinde depoların kapağı kapalı kalacağı için iklim hemen ısınmaz ve hassas gıdalar soğuk kalmaya devam eder. 

Mimari olarak da soğutmaya uygun olan binalarda soğutma işlemini gerçekleşmeniz gerekmektedir. Soğutmaya uygun olan bina da ne demek derseniz buna örnek olarak binanızda veya deponuzda ısı yalıtımının yapılmış olmasıdır diyebiliriz. Bunun yanı sıra izolasyon çalışmaları yapılmış depolara girdiğinizde yaz ayı dahi olsa bir serinlik hissedersiniz. Bu yüzden su deposu konumlandıracağınız alanın izolasyon çalışması yapılıp yapılmadığını araştırmanız gerekmektedir.

Her ne kadar yaygın kullanılan bir yöntem olmasa da buz küvetlerinde bekletilen depolar serinletme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yine paslanmaz çelik depoların kullanıldığı yöntemde su dolu bir küvete alınan depoların bu küvetlere sabitlenerek üzerine buzların dökülmesi suretiyle soğutulma işlemi gerçekleşmektedir. Daha çok kimyasal karışımların soğutulma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Aynı yöntem ile nitrojen yatağında soğutulma işlemleri de yapılmaktadır. Bu işlemler daha çok mikrobiyoloji ve viroloji alanında kullanılmaktadır. Bu işlemi yaparken yine işlemin yapıldığı deponun oda sıcaklığından daha serin olduğundan emin olunuz. 

Bütün bunların dışında ışığa duyarlı olan gıdaları depolamak için kullanılan depolar vardır. Turşu depoları gibi ışık yönünden hassas olan gıdalara karşı kullanılan depolarında oda sıcaklığında olan depolarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. 500 litre kapasiteden 10.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilen kapasite seçenekleri mevcuttur.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...