Su deposu, adı üzerinde içine su veya farklı sıvıların depo edilerek kullanılmasını sağlayan yapıdır. Genellikle büyük markaların üretimde kullandığı veya okullarda, hastanelerde, otellerde kullanılan bu yapının temizliği de oldukça önemlidir.
Sağlığımız için önem teşkil eden su depolarının bakımları ve temizliğinin yapılması hem depo ömrünü uzatırken, hem de daha temiz su kullanmanıza olanak tanıyacaktır. Karmod Plastik’in kolay temizlenmesi ile ön plana çıkan dikdörtgen su deposu, uygun fiyatlarıyla satışa sunulmuştur. Dikdörtgen su deposu 100 litre kapasiteden başlayıp, 500 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir.
Su deposu temizliğine dikkat edilmemesi halinde zehirlenme vakaları bir yana dursun ölüme kadar giden durumların ortaya çıkması da söz konusu olabilir. Su deposunun çeşitlerine göre temizliğinin yapılması ise daha sağlıklı olmaktadır. Peki depoların temizliği için neler yapmak gerekmektedir. Haydi hep beraber bakalım.
Öncelikle deponuzun konumu çok önem arz etmektedir. Güneş alan bir yere depo konumlandırılmamalıdır. Depoları mümkün olduğunca kapalı alanlarda muhafaza etmek gerekmektedir. İçerisinde depolanacak sıvıya göre soğuk alanlarda da muhafaza etmek gerekebilir.
Bir diğer konu ise deponun temizleneceği temizlik malzemesidir. Bu malzeme seçimi oldukça önem arz eder. Örnek olarak bir depoyu çamaşır suyu ile temizlediğinizde, kullanılan çamaşır suyunu iyice durulamazsak, bu çamaşır suyu içerisinde depolayacağımız suya karışarak bir zehirlenme vakası yaratabilir. Bu kadar güçlü temizleyiciler yerine organik ve asidik temizleyiciler de kullanabilirsiniz. Bunlara örnek olarak sirke verilebilir. Eğer deponun içerisinde kimyasal bir sıvı depolanacak ise, o kimyasal ile tepkimeye girmeyecek bir temizlik malzemesi tercih edilebilir. Eğer ki çamaşır suyu kullanılacak ise %10’luk bir temizleme karışımı hazırlanarak yapılabilir. Fakat bu aşamada yine de depo iyice durulanmalıdır.
Depolar için bir temizlik prosedürü belirlenmelidir. Bu prosedürü personele eğitim şeklinde anlatarak bilinçlendirilmeli, ve temizliği konusunda hassas temizleyici maddeler kullanılmasını sağlamalısınız. Buna örnek olarak alkol içerikli temizleyiciler kullanıldığında deponun kapağı açık bırakılarak havalandırılmalıdır. Bu sayede alkol havayla temas ettikçe uçacaktır. Tabii bu aşamaya kadar deponuzu iyice duruladığınızdan emin olmalısınız.
Bazı markalar depolarındaki suyu bir suyu kesintisi anında kullanmak üzere tutarlar. Depoların içerisindeki sıvılara uzun süre bir şey olmasa da, bu duruma bir önlem gözetmek gerekmektedir. Bir periyot belirleyerek deponuzun boşaltılıp tekrar doldurulması iyi olacaktır.
Su taşıdığı bakterileri insan vücuduna sadece içmek yoluyla bulaştırmaz. Örneğin kişisel temizliğimizi yaparken, dişlerimizi fırçaladığımızda ağzımızı çalkalamak için aldığımız su, mikrobu bulaştırmak için yeterli bir sebeptir. Bu yüzden deponun içerisine konulan sıvının temiz olduğu ve içerisindeki sıvı bir kimyasal ise bu kimyasalın deponun malzemesine uygun olup olmadığı araştırılmalıdır.
Deponuzun temizliği her ne kadar göz korkutucu görünsede yapılması elzemdir. Kıvrımlı depolarda bazı bölgeler temizlikten kaçabilir. Kıvrımlı noktaları gözden kaçırmamak ve uygun bir fırça ile ovalamak gerekebilir.
Sağlık bakanlığının yayınladığı genelgede su depolarının sürekli olarak 6 aydan fazla kullanılması sağlık açısından uygun değildir. Yani sağlık bir yana dursun 6 ayda bir temizleme ve bakım işlemlerinin yapılması bir yasal zorunluluktur.
Su deposunun temizliğini deponun içerisinde kalan su ile yapılmamalıdır. Bu suyun depodan tamamen boşaltılmasını sağladıktan sonra temizliğe farklı bir su ile hazırladığınız karışım ile devam edin.
Karmod Plastik’in temizliği kolaylaştıran yeni milenyum depolarını satın alabilirsiniz. Mavi ve beyaz seçenekleriyle satışa sunulan milenyum depolar, 500 litre kapasiteden başlayıp, 2000 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir.
Pek çok açıdan birçok kirliliğe ortam hazırlayan su depoları düzenli aralıklarla temizlenmediğinde tam bir mikrop yuvasına dönebiliyor. Su deposu dezenfekte işleminde kullanılan klor, eğer depo içerisindeki sıvının kullanımı açısından bir sorun teşkil etmeyecekse kullanılabilir. Klor bir süre sonra etkisini yitireceği için temizliğinin belirli bir periyot ile yapılması daha doğru olacaktır.