Son zamanlarda çevremizde çok fazla depolama ürünleri görmekteyiz. Bu depolar pek çok farklı yerde kullanılabiliyor. Bunun yanında su deposu fiyatları da uygun olduğu için insanlar her ihtiyacı için bir depo satın alabiliyor. Depo satın alırken, kullanım amacına ve kurulum alanına uygun olanı seçmek önemlidir. Nitekim bir tank satın aldığınızda onu uzun süre kullanırsınız. Size uygun olanı seçmek için kullanım amacınız, içerisinde ne depolayacağınız önemlidir. Satın alma işleminizden sonra pişman olmamak için önceden kontrol etmeniz gereken beş noktayı sizler için aşağıda derledik.
-
Ne için kullanılır?
Kaliteli malzemeler kullanılarak üretilen bu depoların içerisinde içme suyu, yağmur suyu, yakıt veya kimyasallar gibi kullanıma bağlı olarak değişen pek çok farklı içerik depolayabilirsiniz. Örneğin, gıda sınıfı polietilen içme suyu depolamak için uygunken, dayanıklı paslanmaz çelik veya polyester yakıt için uygundur. Bununla birlikte bu depoların içerisinde organik, kimyasal, katı veya sıvı pek çok farklı içerik depolanıyor.
-
Kurulum yeri uygun mu?
Kurulum alanına uygun şekil ve depo malzemesi seçilmesi gerekmektedir. Depolama ürünleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilir. Ayrıca sizlerde deponuzu içeride, dışarıda, yer üstünde ve yeraltında kullanabiliyorsunuz. Bu sebeple deponun üretildiği malzeme ve kurulduğu alan oldukça önemlidir. Soğuk bölgelerde donmayı engellemek için toprak altına gömülen tankların kullanılması tavsiye edilirken, sıcak bölgelerde ise yer üstünde kullanılan, dayanıklı tanklar tercih edilmelidir.
-
Ne kadar kapasiteye ihtiyacınız var?
Depolama ürünleri 50 litreden başlayarak 100 tona kadar pek çok farklı hacimde üretilebiliyor. Kapasite çok küçük olursa deponun sık sık doldurulması gerekecek, çok büyük olursa israf olacaktır. Mevcut kullanımınızı ve gelecekteki ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak uygun boyutu seçebilirsiniz. Bazı alanlarda küçük depolar, üretilen ürünlerin depolanıp sevkiyatı için kullanılıyor.
-
Bakımı ve temizliği kolay mı?
Depolama ürünleri hangi alanda kullanılıyorsa kullanılsın, düzenli olarak temizlenmelidir. Özellikle gıda ürünleri depolarken deponun içi kolay temizlenebilen bir depo seçmeniz daha iyi olacaktır. Nitekim gıda veya organik içeriklerin depolanmasında depolar, her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
-
Fiyat ve dayanıklılık
Bu depoların ucuz modelleri de bulunuyor, pahalı modelleri de. Fiyat genellikle deponun malzemesine ve boyutuna göre değişmektedir. 5 tonluk su deposu fiyatı ile 100 tonluk bir deponun fiyatı aynı olamaz. Sizlerde depolayacağınız içeriğe ve ihtiyacınız olan depo hacmine göre bir depo seçebilir ve satın alabilirsiniz.
Depoların En Çok Kullanıldığı Alanlar Nerelerdir?
Ülkemizde pek çok farklı depolama ürünü, pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu sebeple depolar farklı tasarımlarda ve farklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu depoların üretildiği malzemeler ise polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Nitekim plastik dikey depo modelleri birçok endüstride kullanılmaktadır. Deponun üretildiği malzeme ve tasarımı kullanıma göre değişiklik göstermekte olup, her alana uygun şekilde kullanılmaktadır. Tanklar gıda, kimya, tarım, hayvancılık ve inşaat gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır. Her kullanım için doğru depo malzemesini ve tasarımı seçerek daha verimli kullanabilirsiniz. İşte en sık kullanıldığı alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir.
-
Gıda Fabrikası
Gıdanın üretimi ve işlenmesi için büyük miktarda hammaddenin veya suyun depolanması gerekir. Bu kapsamda içecek, baharat, süt ürünleri gibi ürünlerin üretiminde hijyen açısından bakımı kolay paslanmaz çelik veya gıdaya uygun polietilen kullanılarak üretilen tanklar kullanılmaktadır. Gıda üretiminin yanında bu depolar daha pek çok farklı ürünün depolanması ve sevkiyatı için de kullanılmaktadır.
-
Kimya Fabrikası
Kimyasallar, deterjanlar, boyalar gibi ürünlerin üretim prosesinde korozyona dayanıklı polyester veya özel kaplamalı tanklara ihtiyaç duyulmaktadır. Depolanan veya üretilen ürünün içeriğine bağlı olarak ısıya dayanıklılık, basınca dayanıklılık istenebilir, bu nedenle kullanım koşullarına uygun tank seçilir.
-
Tarım
Tarım arazilerinde sulama suyu, gübre veya tarım ilacı depolamak ve hasattan sonra hasat edilen tarım ürünlerini korumak gibi amaçlar doğrultusunda pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bununla birlikte tarım arazilerin sulanması için yağmur suyu hasadı da yapılıyor. Yağmur suyu hasadı yapmak için ise yine depolar kullanılmaktadır.
-
Hayvancılık
Hayvanların sağılan sütünü depolamak için tanklar olmazsa olmazdır. Özellikle süt ürünlerinin işlenmesinde sıcaklık kontrolü ve hijyen önlemlerinin alınması gerektiğinden, sağılan sütler direkt olarak bu depolarda depolanır.
Şantiyelerde Depo Kullanımı
Tanklar şantiyelerde su ve yakıt depolamak amacıyla kullanılır. Genellikle su temini ve kanalizasyon sistemleri için geçici depo olarak kullanılmaktadır. Geçici olarak kurulan tuvaletlerin tepesinde su depolamak için kullanılır. Depolanan su tuvaletlerin temizliği için kullanılabilir. Bununla birlikte çimentoyu karmak veya beton döküldükten sonra betonu sulamak için yine bu depolar kullanılmaktadır. Şantiye alanlarında kanalizasyon sonradan geldiği için, kanalizasyon gelene kadar bu depolar foseptik deposu olarak da kullanılabiliyor. Depolar taşınabilir olduğu için bir şantiyeden ötekine taşınabiliyor.