Ülkemizde toprak altına gömülen tanklar, pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabiliyor. Bu kapsamda toprak altına gömülen depolarında pek çok farklı avantajı bulunuyor. Bununla birlikte su deposu fiyatları da oldukça uygundur. Sizlerde herhangi bir ihtiyacınız için depo satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Gömülü depolar, araziyi verimli kullanırken büyük miktarda suyu, gıdayı veya herhangi bir içeriği depolamanın bir yolu olarak kullanılır. Montaj oldukça uzmanlık gerektiren bir iştir ve dikkatli planlama ve titizlikle deponun gömülmesi gerekir. Aksi halde deponun gövdesinde hasar meydana gelebilir.
Öncelikle tankın kapasitesine ve şekline uygun bir kurulum yeri belirleyin. Zeminin sağlam olduğundan emin olmak önemlidir. Nitekim toprak kaymasına müsait bir zeminde, deponuzda güvende olmayacaktır sizde. Herhangi bir toprak kayması olması durumunda deponuzda kayabilir. Deponun üreticisinin önerdiği derinlik ve genişlikte bir çukur kazın. Tankın ağırlığını taşıyacak şekilde demir temel yapılır. Tank temele yerleştirilir ve etrafına beton dökülerek sabitlenir. Daha sonra yastıklama malzemesi olarak yumuşak toprak eklenir ve son olarak da alanı doldurmak için kum eklenir.
Gömme depo kurulumunda oldukça önemli ve hassas bir iştir. Ayrıca bu işlem deponun üreticisi tarafından yapılmalıdır. Sizlerde profesyonel birine güvenli bir şekilde kurulumu yaptırarak uzun yıllar boyunca stabil bir kullanım sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte kurulum genellikle ücretsiz olsa da, bu husustaki ayrıntılı bilgiyi üreticinizi arayarak öğrenebilirsiniz. Ardından ihtiyacınız olan depoyu satın alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Toprak Altı Depoların Bazı Kullanım Alanları Nelerdir?
Toprak altına gömülen depolar, ülkemizin dört bir yanında kullanılmaktadır. Gömülü bu depolar, yer üstünde yer kaplamadan çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Doğru malzemeler kullanıldığında su, yakıt ve pestisitler de dahil olmak üzere herhangi bir içeriğin depolanması için kullanılabilir. Bununla birlikte 3 tonluk su deposu gibi farklı farklı hacim çeşitliliği de bulunmaktadır. Toprak altına gömülen bu depolar tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Nitekim en çok köylerde ve tarım alanlarında ihtiyaç oluyor. Bu depoların bazı kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir.
-
Tarım kullanım için su depolama
Tarım arazilerinin sulanmasında su temininde bu depolar kullanılabiliyor. Özellikle yağışın az olduğu dönemlerde, bitkilerin düzenli su ihtiyacını karşılamak için belirli miktar su depolanabiliyor. Bu depolar damla sulama gibi sulama yöntemleriyle birleştirilebiliyor.
-
Yağmur suyu hasadı
Su kaynaklarından çevre dostu bir şekilde yararlanılması amacıyla yağmur suyu toplanıp depolanarak sulama ve yıkama amaçlı kullanılabiliyor. Bu hasat ülkemizde çok yapılmasa da diğer ülkeler tarafından çok fazla yapılmaktadır. Nitekim küresel ısınmanın etkileri arttığı için su kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmalıyız.
-
Yakıt depolama
Benzin, dizel gibi yakıtların güvenli bir şekilde depolanmasında da bu depolar kullanılır. Özellikle tarım makineleri ve jeneratörlerin kullanıldığı alanlarda, yakıt sağlamak için oldukça kullanışlıdır. Bununla birlikte yakıt yanıcı bir madde olduğu için, toprak altında daha güvenli bir şekilde depolanabilir. Bununla birlikte depo toprak altında olduğu için yakıtın çalınması da oldukça zordur.
-
Gübre ve tarım ilacı depolama
Tarımda kullanılan sıvı gübre ve tarım ilaçlarının uzun süreli depolanmasına da uygundur. Bu içerikler güneş ışığının etkilerinden etkilenmez. Çünkü depo toprak altında ve toprak depoya doğal bir yalıtım sağlar.
-
Kanalizasyon ve atık su
Köylerdeki evlerde genellikle kanalizasyon hizmetleri olmuyor. Hal böyle olunca evlerden gelen atık suların geçici olarak depolanması amacıyla septik tank olarak da bu depolar kullanılıyor. Özellikle kanalizasyon sisteminin bulunmadığı bölgelerde bu durum daha da önem kazanmaktadır. Çünkü bu depolar olmazsa, kanalizasyon atığı direkt olarak çevreye gidecektir.
Toprak Altı Depoların İçerisinde Neler Depolayabilirsiniz?
Son zamanlarda bu tarz depoların çok fazla kullanıldığını görmekteyiz. Bununla birlikte bu depolar oldukça uygun fiyatlı olduğu için pek çok farklı amaç için satın alınıp kullanılabiliyor. Bu kapsamda bir su deposu satın alarak içerisinde herhangi bir içerik depolayabilirsiniz. Nitekim bu depoların içerisinde katı, sıvı veya organik, kimyasal fark etmeksizin istediğiniz içeriği depolayabilirsiniz. Depolayacağınız ürünlerin bir sınırı olmamakla birlikte detaylı bilgiyi depoyu üreten firmadan alabilirsiniz. Tehlikeli kimyevi bir ürün depolamak istiyorsanız ona göre bir depo da üretilebiliyor. Bununla birlikte depoların hacim çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu sayede tam olarak ihtiyacınıza uygun bir depo bulabilirsiniz.