Bu depolar, son yıllarda hayatımızın pek çok alanında kullanılmaya başlamıştır. Genel olarak kullanım amaçları doğrultusunda bakarsak, bir sıvının veya gıdanın depolanıp ardından ihtiyaç anında tahliye edilmesine olanak sağlayan araçlardır diyebiliriz. Halk arasında yağmur suyu hasadı, yağmur yakalama sistemleri, yağmur suyu toplama sistemleri olarak geçmektedir.
Öyle ki bu tanklar hayatımızın hemen hemen her bölümünde kullanılmaktadır. Kurumsal kullanım tarafında sanayilerde hammadde depolanması hususunda kullanılırken, bireysel kullanım açısından evlerde veya yağmur suyu hasadı sistemlerinde kullanılabilir. Yağmur suyu hasadı kapsamında kullanılabilecek en iyi depo plastik su deposu olabilir. Bunun en büyük sebeblerinden birisi ise plastik hammadde ile üretilen bu deporın diğer depolara göre daha uygun fiyatlı olmasıdır diyebiliriz. Bu depoların hemen hemen aynı tasarımlara sahip olanları ise toplamda üç farklı hammaddeden üretilebilirler. Bu hammaddeler plastik(polietilen), polyester(fiberglas) ve son olarak da paslanmaz çelik olarak sıralayabiliriz. Bu üç farklı depoyu da yağmur suyu hasadı bakımından hep birlikte ele alalım.
Bu farklı yapıdaki üç farklı tankı ele almadan önce bu depoların bazı özellikleri üç depo için de aynıdır. İşte o ortak özellikler;
- Bu depolar üretim standartları gereği orjinal hammadde renginde üretiliyor olsalarda müşteri istekleri doğrultusunda herhangi bir renge boyanabilmektedir.
- Bu tanklar UV stabilizasyonludur. UV stabilizasyon anlamı, bu tanklar içerisine Güneş ışınlarını almıyor yani yüksek ultraviyole ışın dayanımı var demektir.
- Üç farklı hammadde için özel projelendirmeler yapılabilir.
- Bu depolar imalat hatalarına karşı iki yıl boyunca firmamız garantisi altındadır.
- Üretim esnasında hurdadan dönüştürülmüş hammadde veya depoya zarar verecek herhangi bir renklendirici malzeme kullanılmamıştır.
- Bu tanklar belirli dayanıklılık testlerine tabi tutulduğu için sızdırma yapmazlar. Bu durum da toplanan yağmur suyunun korunması için önem arz etmektedir.
Yağmur Suyu Hasadı İçin Paslanmaz Çelik Su Deposu Özellikleri
Bu depolar genellikle yine paslanmaz çelikten üretilen ayakları ile ön plana çıkmaktadırlar. Kapasite olarak küçük yapıdaki depolar da bulunmaktadır, büyük depolarda bulunmaktadır. Öyle ki en küçük 500 litreden başlayarak, 70 ton litreye kadar büyüyebilmektedir.
Bu depolar üretilirken çelik ve krom nikel karışımlı AISI 304 çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu deponun üretimi esnasında belirli noktalardan birleştirme ve kaynak işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler argon gazı adı verilen kaynak ile birleştirilmektedir.
Bu depoların hammaddesi yani paslanmaz çelik yalıtkan bir hammadde olduğu için UV stabilizasyonludur. Yağmur suyu hasadı kapsamında bakacak olursak, bu depolar yağmur suyu hasadının dev tesislerde yapıldığı alanlarda kullanılabilmektedir. Bireysel kullanım yani ev kullanımında kullanan kullanıcılar olsa da bu oran azdır. Çünkü ücretler bakımından diğer depolara göre biraz yüksek kalmaktadır. Fakat çok yönlü kullanım açısından baktığımızda oldukça avantajlıdır diyebiliriz. Hammadde bakımından paslanmaz olduğu için yağmur hasadı gibi su ile temasın çok olduğu çalışma alanlarında kullanıma uygundur.
Bu depolar dev projelerde kullanılmaktadır. Fakat yerinde montaj seçenekleri ile girilmesi zor olan yerlere girilip kurulumu yapılabilmektedir. Çok yönlü olduğunu söylemiştik. Bu yüzden bu depoların çalışma sıcaklığı en yüksek depolardan birisidir. Çalışma sıcaklıkları en soğuk -5 derece ile en sıcak +80 derece arasında olmaktadır. Gıdaya uygundur. İçerisinde çikolata gibi gıdalar depolandığı gibi, glikoz tarzı kimyasal hammaddelerde depolanabilmektedir.
Yağmur Suyu Hasadı İçin Polyester Su Deposu Özellikleri
Polyester depoların özellikleri de hemen hemen paslanmaz çelikten üretilen depolar ile aynıdır diyebiliriz. Öyle ki bu depoların da yerinde montaj seçenekleri mevcuttur. Yağmur suyu hasadı açısından bakacak olursak. depo içerisine mukavemeti artırmak için pek çok modifikasyon bulunmaktadır. Bunlardan birisi izole edilmiş çelik çemberler bulunmaktadır. Bir başka mukavemet artırıcı unsur ise çelik profil destekli iç bölme bulunmaktadır. bu özelliği sayesinde bu depolar çarpmalara darbelere karşı dayanıklı hale getirilirken, nakliyesini de kolaylaştırır.
Yağmur suyu hasadı kapsamında önemli sayılabilecek bir diğer özelliği ise bu depoların iç yapısı kir tutmayan kaygan bir yüzeye sahiptir. Yani bu depoları kolayca temizleyebilirsiniz. Suyun hasad edildiği halde kalması ve tahliyesi anında herhangi bir bozunma yaşanmaması adına üretim standardında bu depoların üretiminde paslanmaz galvanizli manşon kullanılmaktadır. Opsiyonel olarak da krom veya pvc çıkış imkanı verilebilmektedir.
Ayrıca bu depoların kapasite özelliklerine baktığımızda en küçük 400 litreden başlayarak, tam 100 ton litreye kadar büyüyebildiklerini görmekteyiz. Bu da yüksek hacimlerde yağmur suyu hasadı yapan markalar için oldukça önemli bir husustur.
Yağmur Suyu Hasadı İçin Plastik Su Deposu Özellikleri
Yağmur suyu hasadı kapsamında en çok kullanılan depolardan birisidir diyebiliriz.
Ayrıca diğer depolardan sıyrılan diğer özelliği ise tasarımsal açıdan pek çok çeşidinin bulunmasıdır. Halk arasında plastik adı ile bilinen bu hammadde aslında polietilendir. Polietilenin hammadde olarak kullanılması yaygındır. Çünkü polietilen hammadde olarak uluslararası düzeyde gıdaya uygunluğu bulunmaktadır.
Gıdaya uygunluk olduğu için bu depolar içerisinde pek çok gıda depolanabilmektedir. Bazı depolarımız sırf o gıdalar için tasarlanmıştır. Bu depolardan birisi de turşu depolarıdır. Bu depolar içerisinde ayrıca salamura işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir. Kapasite olarak bakarsak, en küçük 500 litre kapasiteden başlayarak, 10.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir.
Yağmur suyu hasadı kapsamında kullanıcıların şikayet ettiği bir diğer kısım da depoların içerisinde kötü koku oluşumu olabiliyor. Bu durumun sebebi aslında depoların temizliğinin atlanmasıdır. Bu depolar son teknoloji üretim tesislerimizde monoblok yani tek parça şeklinde üretilmektedir. Bu da bu depoların temizliğini daha kolay hale getirmektedir. Bu depoların temizliği düzenli olarak yapılırsa, tank içerisinde koku oluşmaz, kir ve yosun tutmaz.
Yağmur suyu hasadı kapsamında önemli olan bir diğer husus ise sonradan depo hacminin büyütülmek istenmesidir. Bu hacim birden fazla depo ile mümkündür. Bu iki veya daha fazla depolar arasında bağlantıya bağlantı sağlanarak mümkün olabilir. Bu durum istediğiniz kadar deponun arasındaki bağlantı kurarak bir arada kullanmanız mümkün kılar.