Günümüzde bu depolar hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Öyle ki kurumsal alanlarda büyük hacimlerde hammadde depolanması veya üretilen sıvı veya gıdaların depolanması kapsamında kullanılmaktadır. Su deposu bireysel anlamda ise evlerimizin hemen hemen her yerine konulup, istenilen herhangi bir konuda kullanım sağlanabilmektedir. Bu tankların önemli kullanım alanlarından birisi de yağmur suyu hasadıdır. Bu makalemizde de yağmur suyu hasadı ile ilgili konuları ele alacağız.
Yağmur suyu hasadı halk arasında yağmur toplama sistemleri, yağmur yakalama sistemleri olarak geçmektedir. Bu sistemlerin neden önemli olduğunu birkaç kelime ile özetlemek daha iyi olacaktır. İklim konusunda araştırma yapan bilim insanları, Dünya’daki büyük metropollerin yakın nüfus artışı ile birlikte gelecekte su sorunu yaşayacaklarını öngörmektedirler.
Su sorunu yaşaması öngörülen şehirlerden birisi de İstanbul’dur. İstanbul’un da her geçen yıl içerisinde barındırdığı nüfus git gide arttığı için her geçen yıl bu gerçeğe adım adım yaklaşıyoruz. Su sorunu yaşayacağı öngörülen bir diğer şehir ise Sydney. Sydney bu soruna erken müdahale etti ve bu sorunu yağmur suyu hasadı sistemleri ile aştılar. Şehrin belirli noktalarına bu sistemleri yerleştirip, yağmur sularını biriktirip kullandılar. Günümüzde su sorunu yaşayan bir şehirde var aslında bu şehrin adı Cape Town. Güney Afrika’da bir ülke olan Cape Town’da aracınızı yıkamanız bir elması çöpe atmanız gibi karşılanabilir. Bu şehirde bir kova su bir kaç farklı şekilde tekrar tekrar kullanılabilir. Şöyle ki bir kova suyu önce elinizi kıyamak için kullandıysanız. Ardından onu lavaboyu temizlemek için kullanabilirsiniz. Bununlada kalmayıp aynı suyu tuvalette kullanabilirsiniz. Su değerlidir. Bu sistemler de bu değeri korumak için önem arz etmektedir. Bu tanklar ise bu sistemlerin en değerli komponentleridir.
Evler İçin Yağmur Suyu Toplama Sistemi Nasıl Kurulur?
Suyun önemini kavradıktan sonra, suyumuzu korumamız için bu depoların kurulumunu öğrenmek gereklidir. Bu konuda herkes elini taşın altına sokabilir ve hatta suyumuzu korumak için de sokmalıdır.
Suyu korumak adına ilk olarak suyunuzu tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Mesela Japonya’da lavaboda kullanılan su rezervuara akar ve rezervuardaki su ise tuvalette kullanılmış olur. Yani aslında bu senaryoda suyu iki kez kullanmış oluyoruz. Tabii ki bu tek başına yetmez. Evinizde de yağmur yakalama sistemi kurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir su tankı alarak, çatınızın tahliye borusuna konumlandırmak olacaktır.
Bu işlemi daha da detaylandıracak olursak, çatıya düşen yağmur suları, saçaklarına bağlanan borular aracılığı ile sokağa tahliye edilmektedir. Sokağa tahliye olan borunun ucuna bir su tankı yerleştirerek yağmur sularını bu depolar içerisinde biriktirip ardından tahliye vanası aracılığı ile de kullanabilirsiniz. Hemen hemen her ihtiyaca uygun olarak üretilen bir depo bulunmaktadır. Kapasite olarak baktığımızda en küçük 50 litre en büyük 100 ton litreye kadar çeşitleri mevcuttur.
Evlerde yağmur yakalama sistemi kurarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da tankın su giriş kısmına bir filtre takmalısınız. Aksi halde çatıdaki yabancı maddeler de deponuza girer. Deponuza yabancı maddeleri davet etmemek adına filtre takmanız önemlidir. İleride bir dönemde daha fazla tank hacmine ihtiyaç duyarsanız. İstediğiniz kadar adetteki tankı birbirleri arasında bağlantı sağlayarak bağlayabiliriz. Böylece tank hacmini artırmış olursunuz.
Ev İçin Kurulan Yağmur Suyu Toplama Sistemleri İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Ev için bu sistemlerin kurulup kullanılmadan önceki genel düşünce depo içerisinde kötü koku oluşumu olur mu gibi düşüncelerdir. Bu depolar tasarımsal olarak kolay temizlenebilir olarak tasarlanmaktadırlar. Temizliği düzenli yapılan depolarda ise kötü koku oluşumu veya kir oluşumu görülmez.
Ev için kurulacak bir sistemde genel olarak polietilen hammadde kullanılarak üretilmiş olan tanklarımızı öneriyoruz. Öyle ki bu depolar kapasite olarak, en küçük 500 litre kapasiteden başlayarak, 10.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir. Ayrıca polietilen hammadde kullanılarak üretilen bu depolar monoblok yani tek parça halinde üretilmektedir. Bu şekilde asla sızdırma yapmadığı gibi temizlenmesini de kolaylaştırmaktadır.
Geniş Kapsamlı Yağmur Suyu Toplama Sistemi
Evlerde kurulan bu sistemlerin aynı mantıktaki karşılığı olarak büyük hacimlerdeki tesisler kurulabilmektedir. Bu aşamada ortaya doğal olarak yüksek hacimdeki depolar çıkmaktadır. Bu tarz sistemler genellikle huni şeklindeki yapılardan oluşmaktadır.
Geniş kapsamlı sistemler derken aslında bu alandaki dev projeleri kastediyoruz. Genel olarak bu dev projeler kapsamında paslanmaz su deposu seçenekleri kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise suya daha dayanıklı bir malzemeden üretilmiş olmasıdır. Bu malzeme paslanmaz çelik olduğu için paslanmaya ve korozyona dayanıklıdır. Bir diğer sebebi ise ebat çeşitlilğidir. Bu çeşitlilikte en küçük 500 litreden başlayarak, 70 ton litreye kadar olabilmektedir. Ayrıca bu depoların ayakları olduğu için yer ile teması oldukça azdır. Böylece maksimum seviyede bir sterilizasyon sağlanmış olur.
Bu depoların üretim esnasında çelik ve krom nikel karışımlı AISI 304 çelik kullanılmaktadır. Ayrıca bu depolar belirli noktalardan birleştirme ve kaynak işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler argon gazı adı verilen kaynak ile birleştirilmektedir.
Bu makalemizle de yağmur suyu hasadı için kullanabileceğiniz her ihtiyaca uygun tankları görmüş olduk. Bu su hepimizin diyerek sağlıklı günler diliyoruz.