Günümüzde birçok farklı alanda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Ancak yağmur suyu hasadı için bu depoları kullanmak, çevre dostu uygulama olacaktır. Çünkü bir paslanmaz depo kullanarak yapacağınız yağmur suyu hasadından elde edeceğiniz suyu birçok yerde kullanabilirsiniz. Bunların yanında Dünya çapında suya olan talebin artması, suyu verimli bir şekilde kullanmak için sürdürülebilir yolların bulunması ihtiyacını da artırdı. Su tasarrufunun en çevre dostu yollarından biri yağmur suyunun toplanmasıdır. Yağmur suyunun kullanılması, belediye suyuna olan bağımlılığı önemli ölçüde azaltabilir, su faturalarını azaltabilir, doğa üzerindeki yozlaşmayı azaltabilir ve süreci sürdürülebilir hale getirebilir.
Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır?
Yağmur suyu hasadı, genellikle çatılara kurulan ve diğer tüm çatı yüzeyine düşen yağmur suyunu toplama ve depolama eylemidir. Bu su, erozyona neden olarak akıp gitmez. Onun yerine, bir depolama ürünleri gibi bir toplama alanına girer ve çeşitli amaçlar için kullanılır. Hasat edilen yağmur suyu, sulama, tuvalet sifonu çekme, araba yıkama ve temizlik gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Yağmur suyu hasadı sistemini oluşturan unsurlar ve bileşenler büyük ölçüde değişebilse de, genel bir yağmur suyu hasadı sistemi genellikle aşağıdaki temel bileşenlerden oluşmaktadır.
- Yağmur toplama alanı genellikle çatılardır. Çatıya düşen yağmur suyunu oluklara doğru gönderir.
- Oluklar aracılığı ile yağmur suyu depoya doğru gider.
- Tankta depolanmadan önce suda bulunabilecek yaprakları, kiri veya toprak gibi unsurları filtrelemek için filtre gerekir.
- Filtrenin yanında hasat edilen yağmur suyunun gelecekte kullanılmak üzere depolandığı bir tank gerekmektedir.
- Depolanan suyu ihtiyaç duyulan yere dağıtmak için su pompasu kullanılması gerekir. Bu sayede depolanan su bahçe sulama için kullanılabildiği gibi ev tesisatına da bağlanabilir.
Yağmur Suyu Hasadında Su Tankların Rolü
Bir depo, yağmur suyu toplama sisteminin önemli bir parçasıdır ve toplanan yağmur suyunun depolanması için güvenli ve temiz bir alan sağlar. Tankın boyutu ve hammaddesi, suyun kullanım amacına ve toplanması beklenen yağış miktarına veya ihtiyaç duyulan suya göre değişkenlik gösterecektir. Depolama ürünleri
50 litreden, 100 ton kapasiteye kadar çeşitli boyutlarda satılmaktadır. Seçtiğiniz su deposunun boyutu, ihtiyacınız olan su miktarına göre seçebilirsiniz. Depolama ürünleri plastik, çelik ve polyester depolar gibi çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Her birinin kendine göre avantajları vardır. Bunların yanında seçtiğiniz depoyu düzenli olarak temizlemelisiniz ve bakımlarını yapmalısınız. Düzenli bakım ve temizlik sayesinde, kurduğunuz yağmur suyu toplama sistemi oldukça verimli bir şekilde uzun yıllar çalışacaktır. Oluklar ve drenaj boruları kirden arındırılmış olmalıdır. Bu öğeler su akışını engelleyebilir ve ilave kirletici maddelerin yağmur hasadı sisteme girmesine olanak sağlar. Filtre sisteminizi kontrol edin. Filtre değiştirme sıklığı su kalitesini korur ve tıkanmayı önler. Bu hususta son olarak deponuzu aşınma, sızıntı veya su kirliliği belirtileri açısından kontrol edin ve tortu oluşumunu önlemek için tankı düzenli olarak temizleyin. Yağmur suyunun içme amacıyla kullanılması gerekiyorsa, biyolojik, kimyasal veya ağır metal kirleticilerle olası kirlenmeyi tespit etmek için su kalitesi test edilmelidir. Su kirliyse arıtma cihazları ile su, temizlenebilir.
Yağmur Suyu Hasat Sistemlerinin Avantajlar
Yağmur suyu hasadı sistemleri çok kolay bir biçimde kurulabilir. Bu sebeple her evin bu sistemleri kurması gerekmektedir. Nitekim günümüzde küresel ısınmanın artması sebebiyle su kıtlığı kavramı hayatımıza girmeye başladı. Sadece bir evin bu sistemi kurması bir fark yaratmaz belki ama 1000 adet evin 20 tonluk su deposu modelleri bu sistemleri kurması bu ülkede büyük bir fark yaratabilir. Özellikle de bir kişinin suya daha fazla ihtiyacı olduğu, daha fazla kıtlık yaşadığı veya kısıtlamaların olduğu yerlerde, yağmur suyunu toplayarak ekstra olarak su kaynağı sağlayabilir.
- Ek Su Kaynağı: Yağmur suyu hasadı sayesinde belediyenin sağladığı su kaynağına ek olarak bir su kaynağı sağlayabilirsiniz. Bu suyu tuvalette, temizlikte veya bahçe sulamak için kullanabilirsiniz. Depolanan suyu arıtırsanız içilebilir su olarakta kullanabilirsiniz.
- Maliyet Tasarrufu: Yağmur suyu sisteminde depolanan su birçok farklı amaç doğrultusunda kullanabilir. Bu kapsamda belediye suyu kullanmak yerine depolanan suyu kullanabilirsiniz. Bu kapsamda su faturanızdan tasarruf edebilirsiniz.
- Çevreye Etkisi: Yağmur suyu hasadının çevreye birçok farklı olumlu etkisi bulunmaktadır. Tarım sulamasında kullanılan yağmur suları sayesinde yer altında bulunan suların kullanımı azalmaktadır. Böylece yer altında bulunan mineralli suyun toprağa etkisi azalmaktadır.