Ülkemizde son zamanlarda olur olmadık yerde çok fazla felaketler yaşamaya başladık. Hal böyle olunca yangın ve deprem gibi felaketler için polyester dikey depolar gibi depolar kullanılmaya başlandı. Bu tarz felaketlerin ülkemizi vurmasını gerçekten istemiyoruz ancak ülkemiz deprem kuşağında yer alıyor. Bazen bazı yerlerde ise ihmale bağlı olarak yangınlarda olabiliyor. Bu tarz alanlar için polyester kullanılarak üretilen depolama ürünleri çok fazla kullanılıyor. Çünkü bu depolar kimyasal içeriklere dayanıklıdır ve yangın söndürme solüsyonu gibi içeriklerin depolaması için bu depolar kullanılabilir. Bununla birlikte deprem gibi felaketler için polietilen kullanılarak üretilen depolama ürünleri kullanılabiliyor. Çünkü bu depolar hem uygun fiyatlıdır hem de su gibi yenilebilir ve içilebilir içeriklerin depolanması için uygundur.
Yağmur Suyu Hasadı Sistemleri Nasıl Kurulur?
Ülkemizde pek kullanılmasa da yağmur suyu hasadı sistemleri profesyonel olarakta kurulabilir. Bununla birlikte amatör olarak evinize de kurabilirsiniz. Sistemi kurmak için tek ihtiyacınız olan tonluk depo modelleridir. Yağmur suyu hasadı, çeşitli amaçlar için yağmur suyunu toplamanın ve depolamanın en pratik ve çevre dostu yöntemlerinden biridir. Ev ihtiyaçları, bahçe işleri veya tarım amaçları için olsun, bir yağmur suyu hasadı sisteminin kurulumu oldukça kolaydır. Bizlerde araştırdık ve yağmur suyu hasadı sistemi kurulumunun aşamalarını aşağıya sizler için araştırdık ve listeledik.
-
Yağmur Toplama Yüzeyi
Yapılması gereken ilk şey, genellikle bir çatı olmak üzere ideal bir toplama yüzeyi bulmaktır. Çatı temiz olmalı ve yeterli miktarda yağmur suyunun toplanabileceği kadar büyük olmalıdır. Ülkemizdeki evlerin çatıları oldukça idealdir.
-
Yağmur Suyunu Yönlendirme
Yağmur suyunu çatıdan depoya yönlendirmek için iniş boruları gerekecektir. Olukların suyun sisteme düzgün bir şekilde akmasını sağlamak için eğimli olmalı ve yaprakların ve döküntülerin depoya girmesini engellemek için filtreler kullanılabilir.
-
Bir Filtre Kullanın
Filtreler toplanan sudan kir, yaprak ve diğer büyük parçacıkları temizler. Bu şekilde, daha temiz su tanka gidecektir.
-
Bir Depo Seçin.
Su gereksinimlerinize ve alan müsaitliğine göre uygun bir depo seçin. Depolama ürünleri plastik, polyester veya metalden yapılabilir. Yer altı tankları yerden tasarruf sağlarken, yerüstü tankların kurulumu ve bakımı daha kolaydır.
Yağmur Suyu Hasadının Avantajları
Yağmur suyu hasadı, çevre dostu bir çözümdür. Su tasarrufu sağlar, kurulumu kolaydır ve faturaları azaltır, çevrenin korunmasına yardımcı olmaya kadar birçok avantajı vardır. Ev veya bahçe kullanımları ihtiyaçları için kesin ve güvenilir bir su kaynağı sunar. Bu sistemin kurulması için tek ihtiyacınız su deposu modelleridir. Yağmur suyu hasadı, ülkemiz ve gezegenimiz için oldukça makul ve ekoloji dostu bir sistemdir. Bu sistemlerin pek çok farklı avantajı vardır. Bu avantajlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir.
-
Ekonomiler
Yağmur suyu hasadı, belediye su kaynaklarına olan bağımlılığı azaltarak, su faturanızdan tasarruf sağlamanızı sağlar. Depolanan su, bahçecilik, temizlik veya tuvalet sifonu gibi amaçlar için kullanılır. Bu kullanımlar su ihtiyaçlarını karşılamanın ekonomik bir yoludur.
-
Çevresel Faydalar
Ülkemizde pek bu açıdan kullanılmasa da yağmur suyunu toplayarak, ülkemizin su kaynaklarını koruyabilirsiniz. Nitekim belediyelerin suyunu değil, depoladığınız suyu kullanırsınız. Bu sayede ülkemizin tatlı su kaynakları korunmuş olur.
-
Güvenilir Su Temini
Yağmur suyu hasadı, kuraklık ve su kesintileri zamanlarında evinize veya bahçenize en azından bir süreliğine su sağlayabilir.
-
Gelişmiş Su Kalitesi
Yağmur suyu doğal olarak yumuşaktır, klor gibi kimyasalların etkisinden arındırılmıştır ve bitkiler ve bahçeler için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, uygun şekilde filtrelenirse çamaşır yıkamada veya diğer evsel amaçlar için kullanılabilir. Hatta ters ozmoz gibi filtreleme sistemleri kullanılırsa depolanan su içilebilir.
-
Kullanım Kolaylığı
Yağmur suyu hasadı sistemlerinin kurulumu nispeten kolaydır ve en temel kurulumdan pompa ve filtrasyon sistemiyle daha karmaşık olanlara kadar herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kurulabilir. Bu sistemi kurmak için sadece depoya ihtiyacınız bulunmaktadır. Deponuz yerde duruyorsa düşük voltajlı bir su pompası ile depoladığınız suyu tahliye edebilirsiniz.
-
Kendi Kendine Yeterliliği Destekler
Günümüzde pek çok insan, ne kadar su tükettiğini bilmiyor. Bu tarz bir sistem ile ne kadar su harcadığınızı daha iyi takip edebilirsiniz. Yağmur suyu hasadı, harici su kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır. Özellikle suya erişimin sınırlı olduğu kırsal veya uzak bölgelerde kendi kendine yeterliliğe doğru bir adımdır.